UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2020-03-04 15:31

Fallabda: a 16 éves Chukwu Hannah inkább nyert, minthogy hotelt takarítson Hamburgban

Egyik legnagyobb sikerét érte el a 16 éves Chukwu Hannah a fallabdázók németországi nyílt juniorversenyén. A tatabányai lány a múlt hét végén egy szál magában repült Hamburgba, és győzte le legjobb európai riválisait.

Felült a repülőre, leszállt Hamburgban, és megnyerte az egyik legrangosabb juniorversenyt a három évvel idősebbek között. Dióhéjban ennyi a fallabdázó Chukwu Hannah hétvégi története. A tatabányai Squashberek SE 16 éves versenyzője az Európa legjobb utánpótlás-játékosait felvonultató német nyílt nemzetközi viadalon (German Junior Open) az U19-esek között szerepelt, és ellentmondást nem tűrő teljesítménnyel végzett az élen. A nigériai édesapától származó, de már Magyarországon született ígéretet a legjobb 8 között emelték ki a nívós tornán. Első meccsén könnyedén nyert a selejtezőből indult svéd kihívója ellen, második találkozóján viszont az előrébb rangsorolt dán Klara Möllert győzte le 3:1-re.

Chukwu Hannah nem talált legyőzőre Hamburgban Forrás: pixatlon.de
Chukwu Hannah nem talált legyőzőre Hamburgban Forrás: pixatlon.de
Az elődöntőben az U19-es európai ranglista harmadik, első kiemelt holland Fleur Mass következett. Farkas János tanítványa közel egy órás csatában bizonyult jobbnak (3:1), hogy aztán a fináléban magabiztos és megfontolt játékkal szerezzen (ugyancsak négy szettben) bajnoki címet a spanyol Marta Dominguez ellen. „Úgy mentem ki, hogy mindenképpen döntőt akartam játszani. Bíztam benne, sőt sejtettem, hogy az első kiemelt, elődöntős ellenfelemet meg fogom verni, mert nagyon sokat készültem az utóbbi időben. Az edzőm kicsit féltett a holland lánytól, mert egy éve kikaptam tőle, azóta pedig nem láttuk a játékát. Úgy gondolom, a pillanatnyi forma, a jobb erőnléti és mentális állapot döntött. A finálébeli riválisomat már többször legyőztem. Tudtam, hogy újra sikerülhet. A megnyert első két szett után a harmadikat odaadtam neki, mert az előző meccsek sokat kivettek belőlem, éreztem a fáradtságot a lábaimban. Aztán a negyedikben odafigyeltem, és nyertem. Az egész verseny hangulata remek volt, a döntőt üvegpályán játszottuk – korábban talán négy alkalommal szerepeltem ilyen környezetben. Nagyon örülök az első helynek, ez az egyik legnagyobb sikerem.”
Hannah a döntőben 3:1-re győzte le Dominguezt Forrás: pixatlon.de
Hannah a döntőben 3:1-re győzte le Dominguezt Forrás: pixatlon.de
A fiatal fallabdázó úgy gondolja, a mostani siker teljes mértékben kárpótolja a legnívósabb korosztályos versenyen, a világ élvonalát tömörítő, januári British Junior Openen elért helyezéséért. Persze, csak az ő mércéjével mérve nem bravúr, hogy akkor az elődöntőhöz igen közel járva végül a legjobb nyolc között zárt. Hamburgi sikerével az U17-es európai ranglistát továbbra is vezeti, összetettben (az utánpótlás-korosztályok együttes listáján) négy helyet javítva feljött a harmadik helyre. Év elején az angliai Birminghambe csapattársával, Laskai Vandával ketten utaztak, most fordult elő először azonban, hogy a 16 éves lány kíséret nélkül, teljesen egyedül indult útnak. Összepakolta holmiját, és célba vette Németországot. „Talán nem megszokott 16 évesen a felnőttkíséret hiánya, de nekem ezzel nincs semmi problémám. Felültem a repülőre, és kirepültem. Angolul beszélek, mi lenne az akadály? Jól éreztem magam, zökkenőmentes volt az oda és a visszaút is. Társaságot pedig minden versenyen találok magamnak. Az edzőmmel meccsek előtt, után és este is beszéltem. Mindig elmondta a taktikát, az interneten lehetett élőben követni az eseményeket. Szettszünetekben, persze nem lehet telefont használni, olyankor jó ismerősöm, egy lengyel fiú segített, adott tanácsokat.”
Értekezlet a lengyel fiúval Forrás: pixatlon.de
Értekezlet a lengyel fiúval Forrás: pixatlon.de
A tornagyőzelem nem csak a sikerélmény és a ranglistapontok miatt volt fontos, hanem azért is, mert így nem kellett foglalkozást váltania Hannáhnak. Farkas János fia, a sportág egyik legjobb hazai játékosa, az Eb-negyedik Balázs is nívós viadalon szerepelt a hétvégén Angliában (és jutott döntőbe). Az edző tréfálkozva úgy engedte el a fiatalokat, ha nem nyernek, akkor jobb lesz, ha valami munka után néznek a versenyhelyszín környéken. Hannah ezért is üzent szurkolói oldalán már a döntő előtt mesterének: „Jani, nem akarok itt maradni hotelt takarítani! Hazaviszem az aranyat!” És ő nem viccelt, hozta is az aranyat, így tovább készülhet az egy hónap múlva esedékes U19-es Európa-bajnokságra. „A hétvégén még Ausztriában veszek részt Grand Prix-versenyen, ez a PSA-pontok miatt fontos, a felnőtt női ranglistára gyűjtöm, aztán három hét kőkemény felkészülés jön az Európa-bajnokságra. Nekem még lesz három kontinenstornám ebben a korosztályban, de minél hamarabb szeretnék bizonyítani. Minden versenyre úgy megyek, hogy meg akarom nyerni – ezúttal sem lesz másképp.” További korosztályos hírek FALLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.