UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-03-06 17:49

Atlétika: két 16 éves magyar lány is vezeti a fedett pályás ifi világranglistát

A 16 éves rúdugró, Garamvölgyi Petra és a vele egykorú középtávfutó, Varga Gréta fedett pályás eredményénél sem született még jobb idén a világon a leány atléták ifjúsági korosztályában.

„Az ügyességi versenyszámok eredményei reálisabb képet adhatnak, mint a közép- és hosszútávfutásé, hiszen vannak olyan kontinensek, ahol még nem szerepeltek utóbbi számokban a versenyzők” – mondta a junior és ifjúsági fedett pályás atlétikai országos bajnokság után Kovács Zoltán utánpótlás-referens arról, hol helyezzük el a fiatalok eredményeit a világban.

Garamvölgyi Petra céljai felét már elérte Forrás: PSN Zrt.
Garamvölgyi Petra céljai felét már elérte Forrás: PSN Zrt.
Újra ránéztünk a korosztályos fedett pályás világranglistára, és azt láttuk, a két héttel ezelőtti felnőtt országos bajnokság óta nem sok minden változott az élen: a 16 éves rúdugró, Garamvölgyi Petra és a vele egykorú középtávfutó, Varga Gréta teljesítményénél sem volt még jobb idén az ifik között. A pécsi PSN Zrt. rúdugrója januárban kezdett őrült sorozatba. Előbb 22 éves korosztályos csúcsot szárnyalt túl 392 cm-es ugrásával, majd a 396 centis és a 4 méteres magasságot is bevette. A budapesti BOK-csarnokban rendezett felnőtt ob-n (ahol másodikként végzett) erre pakolt rá 10 centit. A 410 már a junior-vb-nek is kvalifikációs szintje és ezzel az eredménnyel vezeti azóta az ifi világranglistát. A világszövetség tájokoztatása szerint eddig csak hat lány tudta bevenni a négy méteres magasságot ebben a szezonban, Petra mögött a második helyen a görög Anasztaszia Retsza áll 407 centivel.
Varga Gréta Fotó: Berényi Ibolya
Varga Gréta Fotó: Berényi Ibolya
A veszprémi SVSE színeiben versenyző Gréta 1500 méteren ifi, 3000 méteren ifi és juniorcsúcsot is döntött az elmúlt hetekben. Előbbi távon Pozsonyban elért 4:24.00-s idejétől 2.22 másodperccel marad el az ír Ava O’Connor. A hosszabbik számban Gréta elképesztő fölénnyel vezet. A felnőtt országos bajnokságon aranyérmet jelentő 9:24.99 után az orosz Anna Minyullina 9:38.55-tel következik. Itt a harmadik helyen is magyar ígéret található, Csuta Dorottya Glasgow-ban futott 9:42.96-ot. Miután valóban nem minden ország versenyzői mérették meg magukat fedett pályán, megnéztük, ezek az eredmények hol helyezkednének el a tavalyi, teljes szezont felölelő ranglistán. Nos, Varga Gréta 3000 métere a harmadik, Garamvölgyi Petra rúdugró eredménye holtversenyben a második helyet jelentette volna 2019-ben. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.