UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2020-03-06 13:18

Cselgáncs: a 18 éves Sipőcz Richárdnak reális esélye van az olimpiára

A U23-as Európa-bajnok cselgáncsozó, Sipőcz Richárd a súlycsoportjában jó helyen áll a kvalifikációs ranglistán és nem elképzelhetetlen, hogy kiharcolja az olimpiai részvétel jogát. Ezt a 18 éves versenyző edzője, Gyimes Nikolett is megerősíti.

Kicsit sem kell még lemondania az olimpiáról a Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete (SZESE) cselgáncsozójának, Sipőcz Richárdnak. A 18 éves U23-as Európa-bajnok fiatal nemrégiben a düsseldorfi Grand Slam-versenyen végzett ötödikként, a helyezéssel pedig tovább gyűjtötte pontjait a +100 kilósok mezőnyében, életben tartva tokiói álmait.

Sipőcznek jó esélye van az olimpiai szereplésre Forrás: IJF
Sipőcznek jó esélye van az olimpiai szereplésre Forrás: IJF
Edzője, a SZESE szakosztályvezetője, Gyimes Nikolett a kisalfold.hu-nak beszélt arról, hogy Sipőcz jelenleg a 40–41. helyen áll a kvalifikációs ranglistán, amelyről 24-en (országonként egy fő) szerezhetnek kvótát. „A koronavírus miatti intézkedések is befolyásolják az esélyeket, mert a most hétvégi marokkói Grand Prix-versenyt például elhalasztották, így legközelebb jövő hétvégén Jekatyerinburgban lehet pontokat szerezni. Mindez nagyon megnehezíti a felkészülést, a csúcsforma időzítését, mentálisan is bírni kell a terhelést. Ricsinek reális esélye van a kijutásra. Ehhez némi szerencse is kell és az eddigieknél jobb sorsolás sem ártana” – mondta az edző. Sipőcz szerint sokszor az összhangot nehéz megteremteni: „Kissé szokatlan, hogy ilyen sűrűn, két-három hetente indulok versenyeken, amelyeken nagyjából ugyanazok az ellenfelek, így ez egyszerűsíti a taktikai felkészülést. Mindig meg kell találnunk az egyensúlyt a megfelelő edzésterhelés és a fizikai, illetve a pszichés kipihentség között. Néha ez nem könnyű.” A magyar fiatalok közül többen is pályáznak még az olimpiai szereplésre. A junior és U23 Eb-, valamint junior vb-győztes Özbas Szofi 63 kg-ban a 38., a junior Eb- és vb-harmadik Vég Zsombor 100 kg-ban a 68. a kvalifikációs ranglistán. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.