UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-03-08 15:58

Vívás: Gnám Tamara a junior-világranglista negyedik helyéről bukta el a válogatottságot

Nem akármilyen története van a húszéves Gnám Tamarának: az egyéniben kadétvilágbajnoki ezüstérmes párbajtőrvívó a junior-világranglista negyedik helyezettjeként vágott neki a magyar válogatottságról döntő, pozsonyi világkupaversenynek, amelyen jobban szerepelt nála a legjobb barátnője, Büki Lili, akinek így már csak szurkolni tudott a poreci korosztályos Európa-bajnokságon – Lili ezüst- és bronzéremmel tért haza.

Szép emlékek kötik Gnám Tamarát Plovdivhoz: 2017-ben ott ünnepelt a párbajtőrvívó-csapatban kadét Európa-bajnoki címet, nem sokkal később világbajnoki ezüstérmet szerzett egyéniben ugyanebben a korosztályban, ráadásul 2019-ben is ott állt fel az alakulattal az U23-as kontinenstorna dobogójának a harmadik fokára. Utolsó éves juniorként a célja az volt, hogy a korosztályos Európa- vagy világbajnokságot megnyerje. Ez azonban nem jöhet össze neki…

Gnám Tamarának nem jöhetett össze az idei álma
Gnám Tamarának nem jöhetett össze az idei álma
A tatabányai lány a mindent eldöntő pozsonyi junior-világkupaverseny előtt még egyaránt a negyedik helyen állt a világ- és a magyar ranglistán. Félreértés ne essék, ez utóbbi lajstromon nem a magyarok álltak előtte: Tamara egész egyszerűen jobb eredményeket ért el a nemzetközi porondon, mint idehaza. Egy esztendővel korábban, 2018-ban is rezgett a léc, de az évadbeli utolsó, dijoni vk-viadalon aranyérmes lett, így nem volt kérdés, ő is utazhat a világversenyekre. Szlovákiában másképp alakult a helyzet, ezúttal nem az ő javára billent a mérleg: az erőpróba előtt 570 pont volt az előnye a legjobb barátnőjével, Büki Lilivel szemben a magyar ranglistán. Borsody Emma, Kardos Edina és Muhari Eszter annyival vezetett előttük, hogy biztos volt, csak az egyikük kerülhet a négyfős utazó keretbe. „Megbeszéltük, hogy bármi történik, nem lesz közöttünk harag, ugyanúgy szeretjük egymást azután is. Jó ágra kerültem, és nem is vívtam rosszul. A hatvannégy között aztán jött az izraeli Adele Bogdanov, aki nagyon érezte, mit kell ellenem csinálni: tizenöt–tízre kaptam ki. Eközben Lili az ötödik helyen zárt. Abban a pillanatban, amikor kiderült, övé lesz a válogatott szerelés, az edzőm, Partali Csaba sírni kezdett, még soha nem láttam így, meghatott. Vegyes érzések kavarogtak bennem, az egyik szemem sírt, a másik nevetett – azt hiszem, ilyen a sakk-matt-helyzet” – emlékezik vissza a fiatal. A lányok nem sokkal később kiválóan szerepeltek a horvátországi korosztályos Európa-bajnokságon: Büki egyéniben ezüst, Muhari bronzérmet nyert, a csapat pedig a harmadik helyen zárt. „Tudni kell rólunk, hogy nagyon összetartóak vagyunk, imádjuk egymást. Persze így is örültem a sikerüknek, a szomorúság ugyanakkor valamelyest jobban eluralkodott rajtam. Szerettem volna bizonyítani utolsó évesként. Letisztáztam magamban a helyzetet: még keményebben kell dolgoznom, hiszen a felnőttek között kell helytállnom ezután. Imádom ezt a sportot, ez a mindenem. Az álmaimat ennek megfelelően szövögetem: olimpiai bajnok szeretnék lenni!” Az ifjú nem marad világverseny nélkül az idén, jelen állás szerint ő is képviselheti a magyar színeket a május végi, libereci U23-as kontinensviadalon. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.