UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2020-03-10 16:43

Asztalitenisz: András Csaba (17) nagyot alakítana a korosztályos Eb-n

András Csaba tökéletesen elégedett a varasdi U21-es asztalitenisz Európa-bajnokságon nyújtott teljesítményével, és ez nem véletlen: a nála három évvel idősebbek között egyesben a nyolcad-, párosban pedig a negyeddöntőig jutott.

Tavaly nem jutott főtáblára, 2018-ban a negyeddöntőig menetelt, míg az idén − nagy skalpokat szerezve − a 16 között búcsúzott az U21-es Európa-bajnokságon a még mindig csak 17 éves asztaliteniszező, András Csaba. A varasdi erőpróbán valójában nem volt rajta semmilyen teher:

András Csaba elégedett a Varasdon történtekkel Forrás: ittf.com
András Csaba elégedett a Varasdon történtekkel Forrás: ittf.com
„Tudtam, hogy három évvel fiatalabb vagyok a többieknél, emiatt nem voltak különösebb elvárásaim az eredményt illetően. A legfontosabb az volt, hogy a legtöbbet hozzam ki magamból, és ez maradéktalanul sikerült. Ritkán vagyok elégedett a szereplésemmel, hiszen a tökéletességre törekszem, ugyanakkor ezúttal nem panaszkodhatok, nagyon keveset hibáztam, és minden nap csúcsformában versenyeztem − ebben a sportban ez meglehetősen ritka, a karrieremben a mostani megméretés mellett csupán kétszer volt rá példa” − emlékezik vissza András. A fiatal a selejtező első csoportkörében a lengyel Kubik Maciejt (4:2) és a svájci Cedric Tschanzt (4:0) is maga mögé utasította. Az erőpróba ezen szakaszában csak a francia Leo de Nodresttől kapott ki szoros mérkőzésen (3:4), ennek ellenére továbbjutott a második csoportkörbe. Az igazán nagy bravúrt itt érte el: 4:2-re legyőzte a korosztályos európai ranglista negyedik helyezettjét, a francia Jules Rollandot. András végül a török Abdullah Yigenler (4:2) és a szlovén Tilen Cvetkóval (4:0) szemben is diadalt aratott, így mondhatni, magabiztosan küzdötte be magát a nyolcaddöntőbe. Itt az U21-es Eb-n sorozatban kétszer (2018, 2019) bronzérmes, a korosztályos európai ranglista harmadik román Rares Sipossal találkozott; jól kezdett (11:7), ám a folytatásban Rares átvette az irányítást és 4:2-re behúzta a meccset. „Egy pillanatra sem éreztem azt, hogy jobb nálam. Már többször bizonyított a felnőttek között, sokkal nagyobb tapasztalata van, mint nekem. Végig rutinból játszott, így oldotta meg a pontjait. Ez van, sokat tanultam belőle, nem keseredtem el. Mi több, a történtek után megnőtt az önbizalmam: büszke vagyok arra, hogy a lengyelek és a franciák egyik legjobbját, Maciejt, valamint Rollandot is legyőztem.” András inkább bánhatja a párost, hiszen a német Cedric Meissnerrel egészen a negyeddöntőig menetelt, amelyben 2:0, 10:8-ra vezetett a moldovai Andrei Putintica és a cseh Jiri Martinkóval szemben... A srácoknak tehát két meccslabdájuk is volt, innen veszítették el a párharcot (2:3). „Volt már rá példa, hogy hasonlóan abszurd módon kaptam ki: a tavalyi, ostravai ifjúsági Európa-bajnokságon. Ott megfogadtam, nem követem el még egyszer azt a hibát, hogy a párharc vége előtt realizálom a sikeremet. Cedric viszont beleesett ebbe: tíz−kilencnél olyan ziccerbe került, amelyet normál esetben tízből tízszer megold, ezúttal nem azonban nem így történt. Ilyen a páros verseny, most ő is megtanulta a leckét. Ettől függetlenül boldog vagyok, gőzerővel folytatom az évadot: utolsó éves ifjúságiként robbantani szeretnék a júliusi, zágrábi korosztályos Eb-n!” További korosztályos hírek ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.