UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-03-10 08:55

Kézilabda: Szabó Dóra igazi felnőttkapussá válna Debrecenben

Az Érd elleni győztes NB I-es rangadón hetesvédésekkel keserítette a rivális életét, de úgy érzi, maradéktalanul soha nem lesz elégedett magával. A DVSC-Schaeffler 19 éves kézilabdakapusával, Szabó Dórával beszélgettünk, aki visszaemlékezett az első lépéseire a pályán, miközben jelenlegi legfontosabb céljaként azt fogalmazta meg, hogy belenőjön az élvonalban negyedik helyen álló együttesbe.

A debreceni női kézilabdacsapatban jól megy a sora a fiatal játékosoknak, hétről hétre folyamatosan megkapják a lehetőséget Köstner Vilmos vezetőedzőtől. Ők pedig rendre meg is hálálják a rutinos mester bizalmát, erre éppen elég bizonyíték, hogy a hajdúsági együttes a negyedik helyen áll az NB I-ben.

Szabó Dóra három kulcsfontosságú hetest is kivédett az Érd elleni bajnoki rangadón Forrás: DVSC Kézilabda
Szabó Dóra három kulcsfontosságú hetest is kivédett az Érd elleni bajnoki rangadón Forrás: DVSC Kézilabda
A keretben a sok-sok fiatal között három junior Európa-bajnok játékost találunk, Arany Rebeka, Vámos Petra és a kapus Szabó Dóra is tagja volt a nyáron, Győrben aranyérmet nyert sikercsapatnak. Szabó a pénteki, Érd elleni rangadó végjátékban a kispadról beállva három hétméterest is megfogott, és a 33–29-es sikert arató hazai együttes egyik nyerőemberévé vált. „Nehéz mérkőzésre számítottunk, és az is lett belőle – kezdte az Utanpotlassport.hu-nak a DVSC-Schaeffler 19 éves kapusa, Szabó Dóra. – Tudtuk, milyen helyzetben van az Érd, és azt vártuk, hogy ez még jobban összekovácsolja őket. Viszont sikerült jól felkészülnünk belőlük, annak pedig természetesen külön örülök, hogy én is hozzá tudtam tenni a sikerhez.” A három kivédett büntető nyilvánvalóan kulcsmomentuma volt a rangadónak, pedig a fiatal kapus szerint semmi „extra” nincs a védések mögött: „Mindegy, mikor szállok be, próbálom magamból a maximumot kihozni. Ha egyetlen hetesre, akkor abba állok bele százszázalékosan. Természetesen az Érd elleni meccs előtt is sokat videóztunk, benne volt az is, és ilyenkor az sem árt, ha az ember jól ismeri a lövőket.” A DVSC a múlt pénteki találkozótól függetlenül is szintet lépett a mostani évadban: az EHF-kupában az utolsó pillanatban esett el a továbbjutástól, az NB I-ben pedig bravúrosan szerepel, pontot rabolt többek között a Ferencváros otthonából is.
A mezőnyben eleinte kicsit ügyetlen volt, de utána megtalálta a helyét Forrás: DVSC Kézilabda
A mezőnyben eleinte kicsit ügyetlen volt, de utána megtalálta a helyét Forrás: DVSC Kézilabda
„Örülök, hogy egyre jobban összeáll az együttes. A szezon előtt az ötödik hely volt a kitűzött célunk, ahhoz képest most negyedikek vagyunk, és szeretnénk ezt meg is tartani. Azt gondolom, hogy a mienk egy igazi csapat, nem játszik jól mindig mindenki, de együtt megoldjuk a feladatokat, ez a mi erősségünk.” A debreceni nevelésű fiatal sportolóról 2015-ben a DVSC honlapján a jövő egyik reménységeként Kapusnak született címmel jelent meg egy rövid interjú. Azóta is jól érzi magát a gólvonalon, a kedvünkért pedig visszaemlékezett a kezdetekre. „Szivacskézilabdával kezdtem, és a mezőnyben elég kis ügyetlen voltam, ezért idővel beállítottak a kapuba. Gondolom, úgy voltak vele, hogy jó lesz oda… Eleinte egy félidőt a kapuban, egyet pedig a mezőnyben voltam, de szépen lassan megtaláltam a helyemet. Persze, nem úgy kell ezt elképzelni, hogy akkor ott azonnal sínen volt minden: a szüleimmel mai napig nevetve emlékszünk vissza, hogy a lelátón időnként csak a fejüket fogták. Aztán egyre inkább belejöttem.” A 19 esztendős kézilabdázó a válogatottban már szép eredményeket tudhat maga mögött: a győri junior Eb-győzelem előtt az ifjúsági korosztályban vb-ezüst-, Eb-bronz-, valamint EYOF-aranyérmes. S még az utolsó korosztályos világversenyük, a romániai U20-as vb még előttük áll.
A debreceni kapus a juniorválogatottal tavaly nyáron Európa-bajnokságot nyert Forrás: MKSZ
A debreceni kapus a juniorválogatottal tavaly nyáron Európa-bajnokságot nyert Forrás: MKSZ
„Kicsit átalakulóban van most a csapat, szerintem jó irányba haladunk, jót tesznek az NB I-es felkészülési meccsek, még jobban összeérik a társaság. Abban bízom, hogy a sérült játékosok felépülnek a nyárra, és a legerősebb összeállításunkban tudunk nekivágni júliusban az utolsó közös kalandunknak.” Az élsport mellett a tanulást is komolyan veszi, a Debreceni Egyetem elsőéves, gazdálkodás és menedzsment szakos hallgatója. Azt mondja, bár nem könnyű pótolnia, és két kezén meg tudja számolni, hány órán tudott ott lenni a tavaszi félévben, a tanárai minden támogatást megadnak neki. Ami pedig a kézilabdát illeti, haladna tovább az úton, a következő évadban is a DVSC keretét erősíti: „Olyan típusú ember vagyok, hogy sosem leszek igazán elégedett magammal, most is úgy érzem, mindenben sokat kell javulnom. Szeretnék itt, Debrecenben igazi felnőttkapussá válni, belenőni ebbe a csapatba.” További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.