UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2020-03-13 03:55

Cselgáncs: a versenyeket törölték, de Özbasnak és Sipőcznek még van esélye az olimpiára

A nemzetközi szövetség április végéig törölte a cselgáncs összes, World Tour-sorozatba tartozó versenyét, így a sportolóknak kevesebb lehetőségük van pontot szerezni a tokiói olimpia kvalifikációs időszakában. Két magyar utánpótláskorúnak ugyanakkor még van esélye: Özbas Szofi és Sipőcz Richárd is lőtávolban van.

Toncs Péter női szövetségi kapitány arról tájékoztatta honlapunkat, hogy a nemzetközi szövetség hétfőn este bejelentette: a koronavírus-fertőzés veszélye miatt április végéig az összes, a World Tour-sorozatba tartozó világversenyt törölte. A cselgáncsozók így nem gyűjthetnek olimpiai kvalifikációs pontokat ebben az időszakban. A tervek szerint a következő erőpróba május 1-én, a prágai felnőtt Európa-bajnokság lesz. Az intézkedés miatt a június 12-én kezdődő, budapesti Grand Prix-viadalt jelölték meg a kvalifikációs időszak utolsó erőpróbájának − magasabb fokozatú minősítésben, Grand Slam-versenyként.

Özbas Szofinak is maradt esélye a tokiói olimpiai kvótaszerzésre Fotó: Czagány Balázs/MTI
Özbas Szofinak is maradt esélye a tokiói olimpiai kvótaszerzésre Fotó: Czagány Balázs/MTI
Nem sokkal később további intézkedéseket is bevezettek: Az európai, valamint a hazai szövetség is törölte a naptárában szereplő megméretéseket május első hetéig − így a szombati junior országos bajnokság is elmarad. A döntés a lehető legrosszabbkor jött, hiszen a kvalifikációs időszak kellős közepén, a pontvadászat hajrájában szembesültek a sportolók azzal, hogy kevesebb lehetőségük lesz elérni az álmukat: az ötkarikás játékokon való indulás jogát. Ami a magyar fiatalokat illeti, két utánpótláskorúnak még így is maradt sansza, hogy a japán fővárosba utazzon. Az ifjúsági olimpiai bajnok, 2019-ben junior Eb- és vb-aranyérmes, U23-as Európa-bajnok Özbas Szofi (63 kg) és a kétszeres ifjúsági, egyszeres U23-as kontinensbajnok Sipőcz Richárd (+100 kg) egyaránt lőtávolban van. „A világranglista első hat-nyolc helyezettje most örülhet, hiszen biztosabbá vált a pozíciója. A többiek mind rosszul jártak. Richárdnak eddig is borzasztóan kemény volt a dolga, most még nehezebb helyzetbe került − jelenleg a harminckilencedik a lajstromon, matematikailag ugyanakkor még van esélye a kijutásra. Szofi a harmincnyolcadik, szerintem valamivel jobbak az esélyei a bravúrra. Mindkét ifjúról elmondható, hogy brillírozott a felnőttversenyeken. Richárd a düsseldorfi Grand Slam-viadalon ötödik lett, Szofi pedig ugyanitt a hetedik helyen zárt. Nem rezelnek be senkitől, keményen odaállnak, le a kalappal előttük” − fejti ki véleményét Toncs. Japánba a világranglista első tizennyolc helyezettje utazhat. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.