UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2020-03-14 12:38

Kosárlabda: egymilliárd dollárt buknak az amerikai egyetemek a bajnoki döntő törlése miatt

Ahogyan a világon szinte az összes sportszervezet, úgy az amerikai egyetemi sportszövetség (NCAA) is a bajnokságok felfüggesztése mellett döntött a koronavírus-járvány miatt. Ez azt jelenti, hogy 2020-ban elmarad a kosárcsapatok 64-es döntője, a March Madness, ami az egész ország egyik kedvenc sporteseménye.

A sportgazdaságot sem kíméli a koronavírus: a March Madness, vagyis az egyetemi kosárlabda-bajnokságok 64-es szuperdöntője az Egyesült Államok egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó sporteseménye, a világjárvány miatt azonban idén először eltörölték az 1939 óta hagyománnyá vált finálét.

Egy újabb kopár pálya... Forrás: New York Post
Egy újabb kopár pálya... Forrás: New York Post
A March Madness a fiatal egyetemi játékosoknak a legjobb alkalom arra, hogy az NBA-csapatok figyelmét felhívják magukra, egy-egy komoly teljesítménnyel nagyot változhat az ifjú kosarasok megítélése. De nemcsak a játékosmegfigyelők tekintete szegeződik ilyenkor a meccsekre, hanem az egész ország kosárlázban ég. Milliók töltik ki a saját maguk által elképzelt ágrajzot a végső győztessel, aztán ezeknek nagy része már az első körben borul – a papírformával együtt. A tornát közvetítő CBS csatorna nézettsége ilyenkor az egekben van, és természetesen az amerikai egyetemi sportszövetség (NCAA) sem jár rosszul, a közvetítési jogokból, jegyeladásokból, reklámokból a szervezet, valamint az egyetemek mintegy egymilliárd dollárt kaszálnak (tavaly 933 milliót), idén viszont már biztosan elesnek ettől az összegtől – írja az origo.hu. De ami még ennél is elkeserítőbb, hogy a fiatal sportolók egész pályafutása mehet a levesbe, ugyanis akiket ezen a viadalon nem fedeznek fel, azokból aligha válhat a későbbiekben profi játékos. Az NCAA noha a koronavírus-járvánnyal szemben tehetetlen, jelenleg azon dolgozik, hogy a végzősöknek plusz egy tanulmányi évet adhassanak. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.