UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-03-15 17:02

Birkózás: Takács István 2020-ban is duplázna

A 2019-ben, 82 kilóban junior Európa-, majd világbajnoki címet ünnepelt, kötöttfogású birkózóval, a 19 éves Takács Istvánnal beszélgettünk arról, miért váltott felfelé egy súlycsoportot, emellett szóba kerültek az idei céljai és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aggályai is.

A januári, somogyjádi junior kötöttfogású válogatóversenyt, valamint a márciusi − kivételesen Dorog helyett, Zsámbékon rendezett − Fekete Gyémánt-kupát is megnyerte új súlycsoportjában, a 87 kilogrammosok között Takács István. A BVSC-Zugló birkózószakosztályának versenyzője kétségkívül a legutóbbi évadban a sportág legsikeresebb hazai utánpótláskorú fiatalja volt, hiszen a junior Európa- és világbajnokságon egyaránt diadalt aratott. Ennek ellenére nem volt egyszerű megszereznie a válogatott mezt 2020-ban, hiszen az eggyel nagyobb kategóriában a súlycsoport 2019-es junior Eb-ezüstérmesét, Losonczi Dávidot kellett maga mögé utasítania: Somogyjádon 2−1-es, Zsámbékon pedig 3−1-es sikert ért el vele szemben.

Takács István a 2019-es junior-világbajnokságon Forrás: Martin Gábor
Takács István a 2019-es junior-világbajnokságon Forrás: Martin Gábor
„Rengeteg világeseményre utaztunk már együtt, így sejthető, hogy jóban vagyunk. Korábban is volt már példa arra, hogy egymás ellen küzdöttünk (két évvel ezelőtt még Losonczi is a nyolcvankét kilósok között szerepelt − a szerk.), a helyzet tehát nem volt új. Az első válogatón egy-egy passzivitást ítéltek a bírók, ugyanakkor én egyszer el is dobtam − ezzel lett enyém a győzelem. A második erőpróbán szintén egy-egyre állt a meccs, de egy pörgetéssel megint felülkerekedtem rajta. Dávid nagyon jó birkózó, keményen hajt az utolsó pillanatig, ráadásul erős is” − vélekedik Takács. De miért volt szükség a súlycsoportváltásra? „Hazudnék, ha azt mondanám, sokat fogytam nyolcvankét kilóra, nem ez volt a lépés legfőbb oka. Azt vettem figyelembe, hogyan fejlődhetek minél többet. Egyértelmű, felnőttként a nyolcvanhét kiló lesz az én kategórián, így mihamarabb el kell kezdenem beleerősödni − ezzel nyerek ugyanis a legtöbbet hosszútávon. Jelenleg nyolcvanhatot mutat a mérleg, amikor ráállok, tehát bőven kell még izmot építenem magamra. Az lenne ideális, ha kilencven kiló körül lennék.” Nem lehet elmenni amellett, ami a világban jelenleg zajlik, és a sportéletre is drasztikus hatással van: a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos óvintézkedések miatt a legtöbb sportági szövetség és klub felfüggesztette tevékenységét. A versenyek csaknem száz százalékát április végéig törölték vagy elhalasztották. „Nem tudjuk, mire számítsunk, meddig nem léphetünk szőnyegre tétmeccsen, de még azzal sem vagyunk tisztában, hogy a terembe mikortól nem mehetünk be. A hazai birkózószövetség megszüntette a keretedzéseket, bezárta a budapesti Körcsarnokot, betiltotta a nemzetközi edzőtáborokat és a magyar megméretéseket. Az edzőim szerint a jövő héten futó- és erősítő edzésekre kell számítanunk. Úgy vélem, mindenki helyesen cselekszik, muszáj megfékezni, lassítani valahogy a vírus terjedését. A nyári korosztályos világesemények miatt nem aggódom, a kontinensverseny június végén kezdődik. Azon vagyok, hogy − a lehetőségekhez képest − a legjobb állapotba kerüljek addig. Súlycsoportváltás ide vagy oda: az idén is duplázni szeretnék!” Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.