UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-03-17 16:11

Vívás: a junior Eb-n csapatban első, egyéniben harmadik Rabb Krisztián nagyot lépett előre

Noha az első szezonja juniorként nem úgy sikerült, ahogy eltervezte, az ifjúsági olimpiai bajnok Rabb Krisztián nem búslakodott, inkább kijavította hibáit, és lám, a befektetett energia megtérült: a Vasas kardozója két érmet szerzett a poreci junior Európa-bajnokságon.

A kardvívó Rabb Krisztián nem akármilyen menetelést mutatott be a poreci junior Európa-bajnokságon: egyéniben meg sem állt a bronzéremig, míg Baaken Mátyással, Nagy Kristóffal és Noseda Szabolccsal kiegészülve fantasztikus diadalt aratott a csapatviadalban. A Vasas 18 éves sportolója egészen máshogy állt hozzá a két megméretéshez.

Rabb Krisztián technikában, mentalitásban és állóképességben is sokat fejlődött Forrás: MOB/Szalmás Péter
Rabb Krisztián technikában, mentalitásban és állóképességben is sokat fejlődött Forrás: MOB/Szalmás Péter
„Az egyikben csak magamért harcoltam, és ilyenkor mindig magasra teszem a lécet: most is éremért utaztam Porecbe. Szerencsére sikerült elérnem az egyéni célomat, de még mindig a Luca Fiorettóval szemben elveszített elődöntő jár a fejemben. Az Eb előtt külön készültem belőle, ám hogy összezavarjon, változtatott a vívásán, és ez annyira váratlanul ért, hogy lefagytam. Bosszant ez a vereség, de már aznap este eldöntöttem, hogy amint lehet, visszavágok neki. A csapatküzdelem során aztán meg is jött a várva várt lehetőség.” A csapatverseny fináléjában ugyanis Magyarország–Olaszország viadalra került sor, de hogy miképp jutottak el a mieink az aranyéremért zajló asszóig, önmagában megér egy misét, elvégre az oroszok elleni elődöntőben sem a magyar fiúknak állt a zászló. A srácok őrült nagyot fordítottak 25:30-as állásról, és végül egyetlen tus különbséggel bejutottak az aranycsatába. Ott szintén tetemesnek mondható hátrányból arattak varázslatos győzelmet. „Nehéz elmagyarázni, milyen érzelmeket vált ki egy sportolóból, ha csapatban versenyez. Ha valaki rosszul teljesített az adott pillanatban, akkor a többiek kétszer olyan jól vívtak. Ennek nem tudom az okát, klisének hangozhat, ha azt mondom, hogy egymásért jobban küzdöttünk, mint saját magunkért, pedig tényleg ez az igazság.” Az ifjúsági olimpiai bajnoknak összességében nagyon szép emlék marad a poreci kontinensviadal, már csak azért is, mivel az előző idénye nem úgy sikerült, ahogyan eltervezte. „Tavaly egyetlen tuson múlott az elődöntőbe kerülés, és azóta rengeteget fejlődtem. Technikában, mentalitásban és állóképességben egyaránt sokat léptem előre. A mostani szezonban valahogy stabilabbnak érzem magamat, a felkészülési időszakom is jól sikerült, így nagyon bíztam benne, hogy ez a junior Európa-bajnokságon is megmutatkozik. Boldog vagyok, hogy így történt.” Rabb Krisztián következő nagy erőpróbája az áprilisi, Salt Lake City-i korosztályos világbajnokság lett volna, ám hiába reménykedett nagyon, hogy az eredeti menetrendnek megfelelően tartják meg a viadalt. Előbb az Egyesült Államok jelentette be, hogy a schengeni övezet összes országából megtiltja 30 napra a beutazást (ez 26 országot érint, közte Magyarországot), majd a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) tudatta, hogy a következő öt hét minden nagy felnőtt vagy korosztályos versenyét elhalasztja a koronavírus-járvány és az utazási korlátozások miatt. Az eredetileg április 3–11. közé kiírt eseményt átütemezik, új időpontját később jelentik be. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.