UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2020-03-18 20:02

Kosárlabda: minden helyzetből ki kell hozni a maximumot – Farkas Sándor

Az Alba Fehérvár, a Csata DSE és a Vasas Akadémia egyaránt kiemelkedően szerepelt az utánpótlás-bajnokságokban. Mindhárom nevelőműhely szakvezetője egyetért a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének döntésével, miszerint a koronavírus-járvány miatt a 2019/2020-as szezont minden korosztályban, mindkét nemben – bajnokok és kiesők nélkül – lezártnak nyilvánítja.

Március 13-án, pénteken a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) a koronavírus-járvány veszélye miatt – korosztályra való tekintet nélkül − minden versenyrendszerét felfüggesztette. Négy nappal később, március 17-én újabb döntés született: „A beérkezett vélemények alapján döntő többséget kapott az a javaslat, hogy a bajnokságokat az eddigi eredmények alapján fejezzék be. Ezt elfogadva az elnökség úgy határozott, hogy lezártnak nyilvánítja a 2019/2020-as szezont minden korosztályban, mindkét nemben. Bajnokot nem hirdetnek, mint ahogyan kieső sem lesz az idén” áll a szervezet közleményében.

Arra kérik a kosarasokat, hogy egyedül készüljenek Forrás: stack.com
Arra kérik a kosarasokat, hogy egyedül készüljenek Forrás: stack.com
Az Alba Fehérvár, a Csata DSE és a Vasas Akadémia egyaránt kiemelkedően szerepelt az utánpótlás-bajnokságokban, mindhárom nevelőműhely szakvezetője egyetért a döntéssel, és amondó: az emberek egészsége a legfontosabb a most kialakult helyzetben. Persze adódik a kérdés: mitévők lehetnek a sportolók, klubok? „Soha nem volt még hasonlóra példa, alkalmazkodnunk kell. Világjárvánnyal állunk szemben, amely minden országot érint. A csarnokok bezártak, a srácoknak megtiltottuk, hogy csoportosan készüljenek. A lehetőségeink – csakúgy, mint mindenkinek – korlátozottak, de a pánikot el kell kerülni. Ahogy mondani szoktam: minden helyzetből ki kell hozni a maximumot, így a mostaniból is. Folyamatosan azt halljuk, hogy a magyar fiúk fizikálisan el vannak maradva az európai mezőnyhöz képest, és ez igaz is. Hát eljött a kiváló alkalom arra, hogy a labdát kicsit elfelejtsük, és gyúrjunk! Ehhez mi küldjük online az edzéstervet, meg lehet otthon vagy a szabadtéren csinálni úgy, hogy kerüljük a konditermeket. Az étkezésre is jobban oda lehet figyelni, szóval azt remélem, legkésőbb júliusban már igazi »terminátorok« jönnek velem szemben, akiknek újból be kell mutatkozniuk, mert akkorák lettek, hogy nem ismerek rájuk” – fejti ki gondolatait Farkas Sándor, a székesfehérváriak utánpótlás-szakmai igazgatója.
Hétfő óta üresen áll a Pasaréti Sportcentrum Forrás: Vasas
Hétfő óta üresen áll a Pasaréti Sportcentrum Forrás: Vasas
A Pasaréti Sportcentrumban hétfőtől nem edzenek a kosarasok, a létesítmény pedig kedden zárta be kapuit határozatlan ideig. Mészáros Zalán, a  Vasas férfiszakosztályának igazgatója arról beszélt, hogy sok fiú érdeklődő, és a történtek ellenére is dolgozni szeretne: „Nagyon elhivatottak. A nyári szünetben általában nem tartunk tréningeket, ez a pihenőidőszak. Ugyanakkor vannak felkészülési terveink, amelyeket ilyenkor el szoktunk küldeni a gyerekeknek – ezekhez most is hozzáférhetnek. Az mestereket arra kértük, online felületen segítsék a fiúkat, tartsák velük a kapcsolatot, hiszen jól összeszokott közösség a miénk, szeretnénk, ha az is maradna. Rengeteg szakmai videó van az interneten, mint ahogyan kiváló utánpótlásmeccsek is. A fiataloknak például elküldtük a Barcelona–Real Madrid korosztályos csapatainak az összecsapásait is, így láthatják, milyen szinten vannak a velük egyidős, a kontinens élmezőnyéhez tartozó kosarasok. Nem tudjuk, meddig tart ez a káosz, folyamatosan informálunk mindenkit, kommunikálunk. Bizonytalan minden, egyelőre tizenkét hétre gondolkozunk előre, és természetesen minden változáshoz alkalmazkodunk.”
A Csata DSE növendékei sem ünnepelhetnek bajnoki címet ebben az évadban
A Csata DSE növendékei sem ünnepelhetnek bajnoki címet ebben az évadban
A Csata DSE növendékei bánhatják talán leginkább a bajnokságok végeredmény nélküli finisét, hiszen a serdülő-, a kadét- és a juniormezőnyben összesen kétszer találtak legyőzőre az évadban. „Megsiratjuk az ötvenkettedik, az ötvenharmadik és az ötvennegyedik bajnoki címünket, de túléljük. Válsághelyzetbe kerültünk, hetvenhat éves vagyok, a család nem engedi, hogy kitegyem a lábam a házból. A lányoknak nem tudok mit mondani, nem találkozom velük. Azt hiszem, néhány héten belül mindenki megőrül a semmittevéstől, de sajnos nem lehet mit tenni. A helyzet felülír minket, meg kell várnunk a végét” – így a vezetőedző, Tursics Sándor. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.