UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2020-03-18 18:32

Sportlövészet: nem rúg a puska, nem füstöl a lőpor, mégis jók a csepeli fiatalok

„Csak egy nyolc-tíz méterre lévő papírcéltáblát célzunk, magát lövést nem adunk le, üres hüvelyre csettelünk vagy pufferpatronra, de olyan visszacsatolás, mint például puskarúgás vagy lőporfüst nincs” – avat be Deme Zoltán alelnök, a Csepel Lövész Egylet fiataljainak edzéskörülményeibe.

Az 1948-ban alapított Csepel Lövész Egyletnek sokáig száz méteres lőpályái is voltak, 2002-óta azonban már csak légfegyveres lőteret üzemeltet az egyesület, a fiatalok jelenleg a Csepel SC sporttelepén készülnek fel a versenyekre – nem éppen ideális körülmények között. Az egyesületben folyamatosan 35-40 utánpótláskorú van jelen (puskás és pisztolyos egyaránt), ebből 25-30 fő az, aki olimpiai számokban versenyez. Az egylet dolgát alaposan megnehezíti, hogy nincs tűzfegyveres lőtere, a légfegyveres tréningekre 16 lőállás áll rendelkezésre, ebből hét kötélpályás gépeken működik, a többi pályán elektronikus célokra lőnek, itt a zárt irányzékú puskás lövők is tudnak edzeni.

A fiatalok, amikor tehetik, ott vannak a lőtéren Forrás: Csepel LE
A fiatalok, amikor tehetik, ott vannak a lőtéren Forrás: Csepel LE
„Mi úgy tanulunk meg lőni tűzfegyveres számokban, hogy fizikai értelemben nem adunk le lövéseket, hanem megtanuljuk a testhelyzeteket és egy elektronikus gép kiszámolja a találatunk helyét – mondja Deme Zoltán, az egylet alelnöke, edzője, meg úgy mindenese. – Csak egy nyolc-tíz méterre lévő papírcéltáblát célzunk, magát lövést nem adunk le, üres hüvelyre csettelünk vagy pufferpatronra, de olyan visszacsatolás, mint például puskarúgás vagy lőporfüst nincs.” Ennek ellenére a csepeliek folyamatosan szállítják a jó eredményeket, az elmúlt években rendszerint adtak versenyzőt a válogatottnak és több országos bajnoki címet is szereztek. Az egylet egyértelmű húzóneve, a 16 éves puskás Török Ferenc, aki az elmúlt egy évben csapatban három korosztályos Európa-bajnoki címet is begyűjtött, egyéniben kétszer végzett hatodikként a junior Eb-n, továbbá az 50 méteres fekvő számban 624,5 körrel, a 10 méteres légpuska számban 419,6 körrel tartja az ifjúsági országos csúcsot.
Török Ferenc Forrás: alpiq.com
Török Ferenc Forrás: alpiq.com
„Én 2014-ben kezdtem a sportolást, akkor még csak letörős csövű kislégfegyverrel és hobbinak gondoltam – avat be a kezdetekbe az ígéret. –Aztán egyre jobban ment, egyre több kedvem lett, jöttek a sikerélmények. Nagyon sok időt töltök a lőtéren, Csepelen kiváló a társaság, a hangulat. A lőterünk elmaradott néhány másikhoz képest, de ebből is ki lehet hozni elég sokat. Az 50 méteres edzéseket tudjuk imitálni, így nagyjából arra a szintre kerülhetek, mint a többi velem egykorú versenyző, bár hiányzik a tényleges lövés érzése. Persze, külön edzésekre járunk a Nemzeti Lőtérre is. „ A fiatal sportlövő elmondta, 10 méteren már a versenyzéshez ideális felszerelésekkel rendelkezik, így a legmagasabb szinten képes teljesíteni, 50 méteren azonban még adódnak hiányosságai.
20181104_092847
20181104_092847
„A többiekéhez képest elég elmaradott a puskám. Egy régi nyugatnémet gyártmányú, több mint ötven éves fegyverrel versenyzek, ennek ellenére elég jó eredményeket sikerült eddig elérnem.” Török Ferenc sikerei a nála is fiatalabb versenyzőknek sok motivációt nyújtanak az egyletben. Példája mutatja, kitartással és szorgalommal a körülményektől függetlenül is lehet szállítani a szebbnél szebb eredményeket. A helyzetet a szülők is egyre inkább elfogadják és látják az elérhető célokat. „Már elég sok szülő segít nekünk a felújításokban, karbantartási munkálatokban – mondja az edző. – Miután nem túl sok támogatást kapunk, ez magunktól nem is menne. Nem tudjuk felvenni a versenyt olyan klubokkal, ahol jóval nagyobb költségvetésből dolgoznak. A szülők látják, hogy mindent megteszünk, amit tudunk és jó helyen van a gyerekük.” Az alelnök szerint az összetartó közösség növendékei egytől egyig eltökéltek, talán nem is lehet találni olyat, akinek ne az olimpiai részvétel szerepeljen nagyratörő tervei között. Az klub ezeket az álmokat igyekszik életben tartani. „A célunk, hogy nagy versenyzőket neveljünk ki, minőségi utánpótlást biztosítsunk a magyar sportlövészet számára és nem utolsósorban, a sportolás szeretetét átadjuk az újaknak, a legkisebbeknek is” – zárja Deme Zoltán. További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.