UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2020-03-19 18:10

Vízilabda: mindenütt jó, de legjobb otthon a dunaújvárosi leány gyermekcsapat

Az impozáns hazai környezetben még veretlen dunaújvárosi leány vízilabdacsapat a harmadik helyről várja a gyermekbajnokság folytatását. A kényszerszünetben Kardos Krisztina vezetőedzővel az eredményesség hátteréről és a jelenről beszélgettünk.

Már az előző évadban is igen jól szerepelt a Dunaújvárosi Főiskola Vízilabda Egyesület (DFVE) leány gyermekcsapata a bajnokságban, a mostani együttes 2005-ös és 2006-os születésű játékosai aktívan kivették részüket az akkori ötödik helyből is. Az összeszokott társaság tavaly nyáron így jó előjelekkel kezdte meg a felkészülését erre a kiírásra. A gárda Mezőtúron eltökélten, remek hangulatban táborozott, amíg a Fabó Éva Sportuszoda felújítási munkálatai folytak – és mint kiderült, megérte várni az otthonra. Ráadásul a csapatba időközben két ígéretes szerzemény is bejelentkezett az éppen mezőtúri Lengyel Dorottya és a miskolci Lövei Zora személyében.

A dunaújvárosi leány gyermekcsapat sikerének egyik kulcsa az összetartás Forrás: dfve.eu
A dunaújvárosi leány gyermekcsapat sikerének egyik kulcsa az összetartás Forrás: dfve.eu
A Kardos Krisztina és dr. Sike József irányította dunaújvárosi leány gyermekcsapat a bajnokságot szoros vereséggel kezdte a BVSC-Zugló otthonában, majd a következő hat meccséből hármat is elveszített: kikapott az UVSE, a KSI-Százhalombatta és az OSC vendégeként is. Aztán november végén lejátszotta első meccsét hazai környezetben: a Szentest győzte le magabiztosan. Azóta nincs megállás. A lányok zsinórban kilenc összecsapást nyerve, hazai medencében legyőzhetetlennek bizonyulva léptek fel a dobogó harmadik fokára úgy, hogy az előttük álló UVSE-t és BVSC-t is kipipálták már otthon. „A vezetőség nem az eredményt tekinti elsődlegesnek – szögezi le az Európa-bajnoki ezüstérmes edzőnő, Kardos Krisztina. – Az a lényeg, hogy a lányok élvezzék a játékot és minél szélesebb körű képzést kapjanak Dunaújvárosban. Nekik viszont fontos, hogy sikerélményekkel teli jöjjenek ki a vízből. Minden edzésen elmondjuk, hogy az számít, meccsről meccsre legyenek jobbak, az elkövetett hibák egyre kevesebbet forduljanak elő, tanuljanak belőlük. Az utóbbi találkozóink nagyrészét itthon játszottuk, a lányokat is feldobja a hazai környezet, közönség. A szülők jönnek, szurkolnak és látják, hogy fejlődnek a gyerekeik. Jó érzés ilyen modern körülmények között játszani, és természetesen a csapat bizonyítani akar.”
Hazai környezetben még veretlen a Dunaújváros a leány gyermekbajnokságban
Hazai környezetben még veretlen a Dunaújváros a leány gyermekbajnokságban
A siker egyik titka a csapategység. Ez kompenzálja azt is, hogy a játékosok termete a riválisokéhoz képest jóval kisebb. Na, meg az, hogy ezáltal fürge, mozgékony társasággá válik a technikai tudásban is az élmezőnyhöz tartozó DFVE, és ezt nagyon jól kamatoztatja a vízben. Nem utolsó sorban a lányok kiemelkedő állóképességgel vannak felvértezve. Az együttes eredményességének alappillérei a Kardos ikrek. Az edzőnő két lánya, a 2006-os születésű Dominika és Laura felváltva, de többnyire együtt segíti győzelmekhez a csapatot. A több poszton is bevethető Dominika remekül lát a pályán és bekkel, irányít hátulról, az átlövőként vagy szélsőként hadba küldött Laura gyorsaságával, valamint kiváló lövéseivel tűnik ki a mezőnyből. Persze, mit sem érne mindez, ha az alakulatnak nem lenne nagyszerű kapusa. Van. Az utóbbi félévben is meglepően sokat fejlődő Uitz Eszter látszólag könnyedén viseli a leghátsó emberre rakódó terhet. A már említett Lengyel és Lövei sem hiába érkezett. Az erősebb testfelépítésűek közé sorolt lányok a bekk és a center pozíciókat látják el nagyszerűen. Ők mindannyian a 2005-ös válogatott tagjai is. Rajtuk kívül pedig nagyon sok olyan 2006-os születésű játékos akad a keretben, aki már a tavalyi évadot is végig játszotta a két évvel idősebbek között. Ilyen például a korosztályában balkezesként ritka kincsnek számító Széles Édua, de említhetnénk Szolek Borit vagy Erdősi Málnát is.
A dunaújvárosi lányok most egy ideig otthon készülnek és bíznak a folytatásban
A dunaújvárosi lányok most egy ideig otthon készülnek és bíznak a folytatásban
A lányok lényegében sorozatterhelést kapnak hétvégente. A 2006-osok játszanak a gyermekbajnokságban, aztán kis idő múlva a serdülőben, a serdülők pedig ugyanígy az ifiben. A cél az, hogy majdan elérjék a felnőttcsapatot, ahol jelenleg is olyan magyar válogatottak szerepelnek, mint Garda Krisztina, Gurisatti Gréta vagy Vályi Vanda. Az út kijelöltnek tűnik, és jó példa is van a „kicsik” előtt. Szabó Nikolett 17 évesen már bizonyíthat hétről hétre az OB I-ben. „Nemsokára jön az egyik vízválasztó pont, a középiskolai felvételi – mondja Kardos Krisztina. – Szerencsére Dunaújvárosban középiskolai és felsőoktatási szinten is biztosított a továbbtanulási lehetőség, mi szeretnénk úgy megragadni ezeket a gyerekeket, hogy a vízilabda életre szóló szerelmük legyen. A bajnokságunkat egyelőre felfüggesztették. Ha folytatódni fog, várnak még ránk kiélezett meccsek, de úgy gondolom, a legnehezebb ellenfelekkel már játszottunk, úgyhogy csak a három pontokért ugrunk a vízbe. Jelenleg harmadik helyen állunk, ha ez a végére is így marad, mindenki elégedett lesz.” Feltéve, ha lesz vége. A szövetség minden erejével azon van, hogy a sportolók szempontjából a legjobb döntéseket hozza meg a koronavírus-járvány miatti szünetben, az elnökség legközelebb május 11-n ülésezik. A fiatalok addig otthon maradnak. „Összeállítottunk edzésterveket. Ez az első hét mindenkinek új, még nem akarjuk túlterhelni a játékosokat, csak ismerkednek a helyzettel. Olyan feladatokat találtunk ki, mint mennyi idő alatt tud ezret ugrálókötelezni, de közzétettünk egy labdás ügyességi feladatsort is. Ezek teljesítéséről fotóval és időeredménnyel kérünk visszajelzést. Igyekszünk érdekessé, izgalmassá, játékossá tenni ezeket a napokat, jövő héttől azonban már tematikusan készül az egész egyesület” – zárja az edzőnő. További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon