UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2020-04-01 13:04

Labdarúgás: a fiú, akit azért bántanak, mert mérföldekkel veri saját korosztályát – vélemény

Senki nem hiszi el, hogy valóban annyi éves, ahánynak vallja magát. A Borussia Dortmund és a világ legígéretesebb labdarúgó-palántája, Youssoufa Moukoko (15) hiába dönti sorra a korosztályos gólrekordokat, sokan egy legyintéssel elintézik, mondván képtelenség, amit művel, biztosan csaló. Mert az emberfeletti teljesítményt könnyebb nem észrevenni, mint elismerni.

Ha napjaink legígéretesebb csatárzsenijének a 19 éves Erling Braut Haalandot választjuk, milyen titulussal illessük a mindössze 15 esztendős – szintén a Borussia Dortmundban focizó – Youssoufa Moukokót? Azt az embert (?), aki az elmúlt három évben összesen 122 (!) gólt lőtt a német korosztályos bajnokságokban – tavaly U17-ben nem a komplett csapat, hanem egymaga jutott 50-ig, azt megelőzően 40-szer volt eredményes. Az U19-es gárdába lépve sem lassít: a jelenlegi szezonban csak a koronavírus akadályozza a góllövésben, de még azért a járvány kitörése előtt megdöntötte a korosztályos bajnokság gólrekordját, miután 34. találatát is megszerezte az idényben. Csak a tények kedvéért, most 15 éves: a nála három-négy esztendővel idősebbek között parádézik nap mint nap.

A 15 éves csodagyerek hat (!) góllal debütált az U19-es bajnokságban, dicsérő szavak helyett viszont kritika-áradat lett a jutalma Forrás: bvb.de
A 15 éves csodagyerek hat (!) góllal debütált az U19-es bajnokságban, dicsérő szavak helyett viszont kritika-áradat lett a jutalma Forrás: bvb.de
Az istenáldotta csatárképességekhez ráadásul a csapattársak, valamint a srác közvetlen környezete szerint is mérhetetlen nagy alázat, szorgalom párosul. Moukokót csak a foci érdekli, az őt övező, hatalmas médiaérdeklődés ellenére jó ha szökőévente egyszer a sajtó rendelkezésére áll. Karakterébe egyszerűen nem lehet belekötni, de egyesek mégis megteszik: életkorába kapaszkodnak, mondván Kamerunban született, afrikai származásúként pedig biztosan idősebb, mint amennyinek mondja magát. Hiába szerepel útlevelében a 2004. november 20-i születési dátum, a negatív hangok csak nem csitulnak: könnyen lehet, hogy egész pályafutását végigkísérik (és tönkreteszik). „Elegem van! Nehogy már szégyenkeznem kelljen a teljesítményem miatt. Én csak egy 15 éves srác vagyok, aki nyugodtan focizna, ha békén hagynák” – nyilatkozta Moukoko a Sportbildnek. A szurkolók még csak hagyján, de a Dortmund utánpótlásedzői sem vennének rá mérget, hogy valóban stimmel az U19-es német válogatottba is meghívót kapott csatár kora. Többször is jókat vitáztak rajta, vajon melyik korosztályos alakulatban kellene játszatni a csodagyereket. Jelenleg úgy állunk, hogy Lucien Favre, a felnőttegyüttes vezetőedzője már idén lehetőséget adna neki az első csapatban. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Moukoko a felfelé ívelő pályafutása mellett azt is elmondhatja magáról, hogy mindössze 14 évesen fejedelmi szerződéssel kínálta meg a Nike – egymillió eurót kapott az aláírásáért, amely további 9 millióval gyarapodhat, amennyiben hasonló ütemben fejlődik a jövőben –, akkor leszögezhetjük: minden bizonnyal túléli a bántó kritikákat. De azért mégis csak elgondolkodtató, hogy valaki újból és újból átírja a „lehetetlen” fogalmát, bravúrt bravúrra halmoz a nála jóval idősebbek között, és mégis negatív visszajelzéseket kap, ahelyett, hogy elismernék emberfeletti teljesítményét. Biztosan megéri „szuperhősnek” lenni? További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.