UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2020-04-06 14:59

Öttusa: három juniorkorú női versenyzőnek is jól jöhet az olimpia halasztása

A tokiói olimpia egyéves elhalasztása három juniorkorú női öttusázónak is kedvezhet Kállai Ákos szövetségi kapitány szerint.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egy hete jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt a tokiói ötkarikás játékokat egyéves halasztással, 2021. július 23.-tól tartják meg. A döntés több utánpótláskorú sportoló számára is jól jöhet a részvételt illetően, a magyar női öttusa juniorjai között három ilyen versenyzőt is találunk. A 19 éves Gulyás Michelle remek ötödik hellyel kezdte az évet a budapesti nemzetközi fedett pályás versenyen, a 20 éves Guzi Blanka pedig a kairói világkupán végzett 18. helyen egy rá egyáltalán nem jellemző visszafogottabb lövészettel.

Gulyás Michelle és Guzi Blanka a tavalyi budapesti vb-n Fotó: Buza Virág
Gulyás Michelle és Guzi Blanka a tavalyi budapesti vb-n Fotó: Buza Virág
És akkor meg kell még említeni a szintén 20 esztendős Barta Lucát, aki bár idén nem indult világkupán, hármuk közül tavaly ő szerepelt a legjobban a junior-világbajnokságon szerzett bronzérmét tekintve. Kállai Ákos női szövetségi kapitány szerint kedvezően hathat számukra a halasztás, de több dolgot is figyelembe kell venni a latolgatásnál. „Mondhatjuk, hogy mindhárom versenyző előtt megnyílt az olimpia kapuja, de valójában érdekesen alakul a helyzet. Egyrészt időt nyertek a felkészülésben, egy évvel többet edzhetnek, fejlődhetnek. Másrészt nagyon sokat számít az előre lépésben a versenytapasztalat. Ez viszont ebben az évben kimarad. Fizikálisan és mentálisan sokat javulhatnak, de rutint csak versenyen lehet szerezni. Azt nem jelenteném ki, hogy most esélyesek lettek, mert eddig is azok voltak. Ezzel csupán nőtt a lehetőség. Márciusra beszűkült a kör, és hat olyan versenyzőnk lett, aki kapott volna még lehetőséget a kvalifikációra vagy a pontgyűjtésre. Ebben a hatban benne volt a három juniorkorú öttusázó.” A kapitány azt is hozzátette, úgy véli, a fiatalok olimpiai kvalifikációs versenyzőkké váltak és a jövő évre is reális esélyük marad kivívni a kvótát. További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.