UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2020-04-08 18:46

Jégkorong: a meglepetések éve – az U20-as vb-MVP Páterka Bence nem számított rá, hogy ennyire jó idényt teljesít

Beilleszkedett az Erste Ligába, belekóstolt a szlovák Extraligába és MVP lett az U20-as vb-n: röviden így lehet összefoglalni a 19 éves Páterka Bence szezonját, aki a három történés közül legalább kettőre nem számított.

Álomszerűen debütált a felnőttek mezőnyében Páterka Bence: a 19 éves jégkorongozó kitűnően teljesített a Vasasban, a tavasszal kipróbálhatta magát a szlovák Extraligában szereplő DVTK Jegesmedvék együttesében is, a juniorválogatottal pedig decemberben megnyerte a kijevi divízió I/B csoportos U20-as vb-t, őt pedig a torna legértékesebb játékosának választották. A számok nyelvén a Vasas csatára az Erste Ligában tizenkét (hét gól, öt gólpassz), a szlovák Extraligában egy pontot (egy gólpassz) hozott össze, a decemberi vb-n pedig egy gólja mellé nyolc asszisztot is kiosztott.

Még Páterka Bence sem számított rá, hogy ennyire jól sikerül az első éve a felnőttek között Forrás: Vasas
Még Páterka Bence sem számított rá, hogy ennyire jól sikerül az első éve a felnőttek között Forrás: Vasas
Mondhatjuk, hogy elsőre nem rossz. Miként élted meg a bemutatkozást a felnőttligában? – Nem számítottam rá, hogy ilyen sok lehetőséget fogok kapni már a bemutatkozóévemben a Vasasban, igyekeztem megragadni ezt az esélyt. Arra pedig, hogy a szlovák Extraligában is szerepelhettem, pláne nem gondoltam. Éppen egy Valentin-napi ebéd közben kerestek meg, de nem kellett sokat gondolkoznom, erre csak igent lehetett mondani. – Mi jelentette a legnagyobb kihívást ebben az évadban? – Az utánpótlásmeccsekhez képest a tempókülönbség volt az, ami leginkább próbára tett. Felkerültem az Erste Ligába a Vasashoz, és sokkal kevesebb időm volt a jégen meghozni a döntéseket. Miskolcon pedig még kevesebb, de nem csak a meccsek, hanem az edzések is komoly kihívást jelentettek ebből a szempontból. – A decemberi I/B csoportos vb-n kiharcoltátok a feljutást az U20-as válogatottal, téged pedig megválasztottak a torna MVP-jének. Milyen emlékeid vannak a tornáról? – Pályafutásom első és egyben utolsó utánpótlás vb-je volt, nagyon szép két hetet zártunk. Ötből öt meccset nyertünk meg, ami egy világbajnokságon nagyon ritka, így elértük az eredetileg kitűzött célt a feljutást, szerintem nagyszerű munkát végeztünk a szakmai stábbal közösen. A végén nagyon meglepett, hogy engem választottak a torna legjobbjának. Már csak azért is, mert nem tudtam, hogy létezik ez a díj. – Hogyan bírod a járvány miatt előállt bezártságot? – Természetesen  mint senkinek, nekünk sem könnyű, de a klubunktól, a Vasastól egészen kreatív feladatokat is kapunk, így nem annyira monotonok az erőnléti edzések. Azon vagyok, hogy a következő szezonra a lehető legjobb formába lendüljek. – Mi várható a következő szezonban? Mik a céljaid? – Még minden bizonytalan, sem a Vasas, sem pedig DVTK nem alakította még ki a végleges keretét, így én sem tudom, hol számítanának rám, és még azt sem igazán, hogy én mit szeretnék. Annyit biztos, hogy tovább növeljem a játékperceimet, és még jobban beilleszkedjek a felnőttek mezőnyébe. További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.