UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2020-04-08 12:07

Labdarúgás: Umtiti és Lacazette után már látszanak az új lyoni reménységek

A francia futball néhány éve ontja ki magából a fiatal tehetségeket, akik rövid időn belül euró tízmilliókért kelnek el a nemzetközi piacon. A Lyon már az elmúlt néhány évben is szép haszonra tett szert a saját utánpótlásból kikerülő, illetve a máshonnan elcsábított fiatalok értékesítéséből és elnézve az egyesület jelenlegi, az UEFA Ifjúsági Ligában már a nyolc közé jutott korosztályos csapatát, ezt a koncepciót a jövőben is folytatni tudják.

A francia futballban az elmúlt néhány évben a Monaco (Kylian Mbappé, Thomas Lemar, Bernardo Silva, Anhony Martial), a Rennes (Ousmane Dembélé, Tiemoué Bakayoko) és a Lille (Nicolas Pépé, Rafael Leao, Divock Origi, Eden Hazard) mellett a Lyon könyvelhette el a legnagyobb bevételeket az utánpótláskorban felfedezett és még fiatalon értékesített játékosokkal való kereskedésből. A lyoni utánpótlásból olyan klasszisok kerültek ki az elmúlt évekből, mint a világbajnok Samuel Umtiti, akit a Barcelona szerződtetett 25 millió euróért 2016-ban, Alexandre Lacazette, aki egy évvel később 53 millió euróért lett az Arsenalé, a Bayern München pedig az Umitihez hasonlóan világbajnok Corentin Tolissóért fizetett 41.5 millióm eurót. Ők mindannyian szerepeltek a Lyon U19-es csapatában, de a tavaly nyáron a Tottenhamnek 60 millióért eladott Tanguy Ndombelé is 21 éves kor előtt került Lyonba.

Aouar (balra) és Cherki együttes értékét már mos t 75 millió euróra becsülik Fotó: engnews24h.com
Aouar (balra) és Cherki együttes értékét már mos t 75 millió euróra becsülik Fotó: engnews24h.com
A jelenlegi keret legtöbbre tartott fiatalja a 21 éves, U21-es francia válogatott Houssem Aouar, akinek az értékét már most 55 millió euróra becsüli a Transfermarkt. A Bajnokok Ligájában egy góllal és három gólpasszal járult hozzá a Lyon szerepléséhez, a francia csapat a nyolcaddöntő első meccsén (a visszavágót még nem játszották le) hazai pályán éppen Aouar gólpasszának is köszönhetően verte meg 1–0-ra a Juventust. A Lyon U19-es csapata már a negyeddöntőnél jár az UEFA Ifjúsági Ligában (ha lesz folytatás, akkor a Salzburggal találkozik a nyolc között), és már látszik, kik lehetnek abból a csapatból kikerülve a jövő lyoni sztárjai. Érdemes kiemelni a 20 éves, már 4.5 millió euróra becsült Amine Gouirit (aki a 2017-es, U17-es Eb-n a mieink elleni két meccsen három gólt szerzett), ő volt az első olyan játékos a felnőtt Bajnokok Ligájában, aki az első BL-meccsét megelőzően néhány órával az UEFA Ifjúsági Ligában is játszott egy félidőt. A Zenit–Lyon (3–1) ifi meccsen ugyanis kezdőként játszott 45 percet, majd este hét percre becserélték az első csapatba is (a Lyon 2–0-ra azt a meccset is elveszítette). Gouiri azóta nem szerepelt a BL-ben és a szentpétervári meccsen kívül csak három alkalommal játszott ebben az idényben tétmeccsen az első csapatban, a kupában, illetve a ligakupában. Az Ifjúsági Ligában viszont kitett magáért, ugyanis négy mérkőzésen három gólt szerzett, az Atalanta elleni nyolcaddöntőben pedig 2–0-s olasz vezetésnél előbb ő szépített, majd a 3–3-mal záruló mérkőzés 11-es párbajában ő értékesítette a Lyon utolsó 11-esét. A francia csapat másik nagy reménysége a 16 éves, U16-os válogatott támadó középpályás, Ryan Cherki, akinek a Transfermarktnál december óta 12 millió eurót emelkedett az értéke (8-ról 20 millióra). Ő is játszott 15 percet a szentpétervári BL-meccsen, egyébként pedig az első csapatban összesen 10 tétmérkőzésen szerepelt ebben az idényben. A kupában három találkozón három gólt és két gólpasszt jegyzett, az UEFA Ifjúsági Ligában négy mérkőzésen szerepelt, mindegyiken gólt szerzett, összesen ötöt, amivel holtversenyben második a góllövőlistán. Az Atalanta elleni nyolcaddöntőben, 3–2-es bergamói vezetésnél ő mentette döntetlenre a meccset a 94. percben szerzett góljával, ami után jöhettek a 11-esek, és a szétlövés során sem hibázott. Cherki a Transfermarktnál a 4. legértékesebb 18 év alatti labdarúgó, a 17 év alattiakat nézve pedig az első. Ha rangsorolni akarnánk az ifi BL-ben idén feltűnt reménységeket, akkor a francia játékos kerülne az első helyre. Összegezve a fentieket elmondhatjuk, az Aourar (21), Gouiri (20), Cherki (16) sor már a jövő nagy generációját jelentheti, jó eséllyel mindhárom játékosból felnőttválogatott is lehet és a lyoni utánpótlásból kikerülve hamarosan jelentős haszonnal értékesítheti őket a klubjuk – olasz sajtóhírek szerint például már mindhárman szerepelnek a Juventus kiszemeltjei között… További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.