UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2020-04-10 17:24

Öttusa: Barta Luca új esélyeket kapott a kényszerszünettől

A junior-világbajnoki bronzérmes 20 éves öttusázó Barta Luca két bosszantó sérülést is szenvedett az elmúlt hónapokban, de már a felépülés útján lépked és az olimpia sem ment ki a fejéből.

A tavalyi éve remekül sikerült a Trion SC öttusázójának, Barta Lucának. A 20 éves versenyző a lengyelországi junior-világbajnokságon egyéniben bronzérmet szerzett, majd az angliai felnőtt Európa-bajnokságon harmadik, a budapesti felnőtt-világbajnokságon második helyen végzett a Réti Kamillával alkotott női váltóval. Ilyen előzmények után jogosan bizakodhatott abban, hogy 2020-ban tovább gyarapíthatja kiváló eredményei számát, ám a nem várt sérülések keresztbe húzták számítását, és rányomták bélyegüket az alapozásra. Idén nem tudott még versenyezni, és a koronavírus-járvány okozta kényszerszünetet tekintve bizonytalan ideig nem is fog. „Decemberben volt egy ideggyulladásom, ami nagyon nehezen akart elmúlni. Január végétől tudtam edzeni nagyjából egy hónapot, aztán a combom meghúzódott, izomszakadás. Elég sokat kellett kihagynom. Ha nincs leállás, jó néhány verseny kimaradt volna, most kezdek el óvatosan edzeni, gyógytornázni, erősíteni. Ebből a szempontból nekem jól jött, hogy elmaradnak a versenyek, csak a regenerációra kell koncentrálnom.”

Barta Luca célkeresztjében az olimpia is szerepel Forrás: UIPM
Barta Luca célkeresztjében az olimpia is szerepel Forrás: UIPM
A fiatal öttusázó a szünetben hazautazott szüleihez Salgótarjánba. Úgy véli, ha a vírushelyzet nem borítja fel a szezont, akkor is csak júniusban tudott volna rajthoz állni. Egyelőre otthon erősít, a közeli erdőkben elvégezhető a futás, a szövetség pedig arról tájékoztatta a versenyzőt, amennyiben nem szigorodnak az előírások, április második felétől az uszoda is biztosított számára. A napokban Kállai Ákos női szövetségi kapitány elmondta, hat versenyző kapott volna még lehetőséget az olimpiai kvalifikációra vagy a pontgyűjtésre, amennyiben a tokiói ötkarikás játékokat nem halasztják el egy évvel. A hatosból a juniorkorúakat Gulyás Michelle és Guzi Blanka mellett Luca képviseli. „Azt hiszem, az olimpiával kapcsolatban mindenképpen jó döntés született. Számomra is. A tavalyi év után reménykedtem, hogy ott leszek a világkupákon, és egyre jobban megszokom a felnőttmezőnyt. Persze, az elsődleges cél nem az ötkarikás kvalifikáció lett volna, hanem a tapasztalatszerzés. Ezt az esélyt így újra megkapom. Kemény alapozás vár rám, ami remélem, sérülésmentes lesz és jövőre már a felnőttek között nyújthatok jó teljesítményt. Az olimpia azért természetesen ott van a fejemben ugyanúgy, ahogyan az edzőimnek is. Hatan vagyunk esélyesek, nincs lezárva a dolog.” A versenyző kiemelte, azért is végzi nagy gondossággal a gyógytornát és figyel a regenerációja minden momentumára, mert a jövőben szeretné megelőzni a hasonlóan makacs sérülések kialakulását. Azért jól is esik a pihenő. „A szüleimhez nagyon ritkán tudok hazajönni, most volt lehetőségem és ennek igazán örülök. A tanulásra is több időm van, ami azért fontos, mert az egyetemen megsokszorozódtak a tennivalók a távoktatás alatt. És közben tervezem a felkészülést. Jó kicsit megállni, és átgondolni előre a dolgokat a fő célig, az olimpiáig. Ha akad időnk túrázni, egyből kimegyünk a mellettünk lévő erdőbe, de anyával otthon is szeretünk mindenféle egészséges dolgot csinálni. Most éppen recepteket próbálunk ki, és az alkotásainkat kóstoltatjuk a család többi tagjával.” További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.