UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2020-04-12 20:11

Kosárlabda: a jó körülmények nem elegendőek az eredményekhez – Báder Márton

„A fegyelemben és a rendben hiszek. Úgy kell felépítenünk a rendszert, hogy mindenki tökéletesen tisztában legyen a feladatával, és azok később se mosódjanak össze. Minden eszközünk megvan ahhoz, hogy profi munkát végezzünk, de a kiváló körülmények önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy kiemelkedő eredmények is szülessenek” – mondja a Budapesti Honvéd kosárlabda-akadémia januárban kinevezett szakmai igazgatója, Báder Márton.

Az új év új helyzetet teremtett a Budapesti Honvéd kosárlabda-akadémia életében: államilag elismert nevelőműhellyé vált, emellett szakmai igazgatónak nevezték ki a négyszeres magyar bajnok Báder Mártont:

A Honvédban nem csak a játékosokat szeretnék fejleszteni
A Honvédban nem csak a játékosokat szeretnék fejleszteni
„Hasonló pozícióban tevékenykedtem a Szolnoki Olaj KK felnőttcsapatában, ám a klubban vezetőváltás történt, ezzel együtt én is távoztam. Alapvetően budapesti vagyok, így hazaköltöztem a fővárosba. A szüleim mellett a kosárlabdának köszönhetem a legtöbbet, mindig arról álmodtam, hogy visszaadom a sportágnak azt a sok jót, amit kaptam tőle. Az élsport alapja az utánpótlás-nevelés, tehát örömmel fogadtam a Honvéd ügyvezető elnökének, Gergely Istvánnak a megkeresését. Nem volt kérdés, hogy igent mondok” – meséli a szakember. Magától értetődő, hogy a változások miatt új időszámítás kezdődött az akadémia életében: „A fegyelemben és a rendben hiszek. Úgy kell felépítenünk a rendszert, hogy mindenki tökéletesen tisztában legyen a feladatával, és azok később se mosódjanak össze. Minden eszközünk, forrásunk megvan ahhoz, hogy profi munkát végezzünk, de a kiváló körülmények önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy kiemelkedő eredmények is szülessenek. A Honvéddal edzőként négy felnőttbajnoki címet nyerő Zsoldos András a helyettesem – a legfőbb feladatunk, hogy a sportszakembereket úgy motiváljuk, hogy az idő múlásával se lankadjon senkinek a hozzáállása, mindenki szeme előtt a csapat célja, érdeke lebegjen, ami nem más, mint a folyamatos fejlődés.” Báder amondó, a Honvéd feladata nem csak a játékosok képzése: „Az imént említettekből sejthető, hogy professzionális légkört szeretnék teremteni – ebben a tekintetben nagyon szigorú leszek. Kosárlabdázókat, sportszakembereket és edzőket egyaránt képzünk. Általános problémának tartom az utánpótlás-rendszerekben, hogy a játékosnevelésen van a legnagyobb hangsúly, a fiatalokon van a fókusz, az edzőkre jóval kevesebb figyelem, energia jut, pedig a trénereket ugyanúgy kell képezni, mint a tanítványaikat. Az edzőinknek kiemelt továbbképzési feltételeket szeretnénk nyújtani. Akadémiánknak olyan edzőkre van szüksége, akik motiváltak, fegyelmezettek, alázatosak és tanulni akarnak. Vannak szakemberek, akik ezekre már nem vágynak, amivel semmi bajom nincs, de a mi céljainknak, lendületünknek, légkörünknek más mentalitásra van szüksége.”
Báder Márton a fegyelemben és a rendben hisz Forrás: jnszm.hu
Báder Márton a fegyelemben és a rendben hisz Forrás: jnszm.hu
Arra persze kíváncsiak voltunk, hogy a vezető egészen pontosan mit ért a kiemelt továbbképzési feltételek alatt: „Kétféle képzést különböztetünk meg: kisebb csoportokban tanfolyamokra, szemináriumokra, nemzetközi továbbképzésekre küldjük edzőinket vagy mi szervezünk szakmai képzéseket. Az általunk lebonyolított előadásokat nem szeretnénk kisajátítani, hiszen a magyar kosárlabda érdekeiért dolgozunk − más szervezetek mestereit is szívesen bevonnánk. Mindemellett az erőnléti trénereink fejlődésére is kiemelt figyelmet fordítunk.” A koronavírus-járvány a Honvédnak sem jött jól. Épphogy elkezdték az új rendszerben a munkát, a veszélyhelyzet miatt a bajnokságok befejeződtek, a klub becsukta a kapuit: „Mindenkit megvisel a szituáció, minket is. A legfontosabb az, hogy alkalmazkodjunk és a lehető legtöbbet hozzuk ki a mostani szituációból. A játékosok otthon, illetve az utcán készülnek (amennyire a kormány által hozott rendeletek ezt engedik) – futnak, labdás-, ügyességi-, valamint erőnléti gyakorlatokat csinálnak. Fejlődni most nehéz, ugyanakkor afelől semmi kétségem nincs, hogy a sportolók szinten tarthatják magukat. Ebben az edzők is segítségükre vannak, akik nagy energiát fektetnek abba, hogy a srácok formában maradással, tesztekkel, szituációs gyakorlatokkal, elméleti feladatokkal vészeljék át ezt az időszakot. Én sem vagyok otthonülő típus, de megvan ennek is az előnye: elgondolkozhatunk azokon az igazi értékeken, amelyek fontosak számunkra és átgondolhatunk olyan helyzeteket, amelyekből már a közeljövőben is sokat profitálhatunk.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.