UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2020-04-16 16:35

Sakk: a világbajnok Magnus Carlsen kihívta a 17 éves Kozák Ádámot

A sakk a koronavírus-járvány okozta kényszerhelyzetben sem áll meg, csupán minden eddiginél jobban az online felületekre korlátozódik. Ez viszont új lehetőségeket nyit a játékosok előtt. A 17 éves nagymester, Kozák Ádám például a férfi sakkvilágbajnoki címet 2013 óta védő Magnus Carlsennel éjszakázhatott.

A tavaly legfiatalabb magyarként nagymesteri címet szerzett és a tallinni U18-as sakk Európa-bajnokság rapid- és villámmezőnyében is győztes, 17 éves Kozák Ádám is igyekszik formában maradni a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetben. Persze a sakkozók abból a szempontból szerencsés helyzetben vannak, hogy a sportág jellegéből kifolyólag online is tudnak tovább edzeni, versenyeken részt venni – ezt Kozák is megerősíti –, azonban megemlíti, a szemtől szembeni partikat semmi nem pótolhatja igazán.

Kozák Ádámot a világbajnok Carlsen hívta játszani Forrás: MSSZ
Kozák Ádámot a világbajnok Carlsen hívta játszani Forrás: MSSZ
„Az emberek alapesetben is játszanak online, és most a vírus idején érezhetően jobban felpörgött az internetes élet. A klasszikus sakkban azért jóval magasabb az időkontroll, ezt a formát nem teljesen lehet gyakorolni, mert sajnos a csalásokat nehéz megakadályozni. A versenyek többsége villámidejű, azaz 3-5 perces korlátokkal zajlik és bár igyekeznek figyelni a biztonságra, komolyabb viadalokat nem igazán lehet rendezni. Próbálkozások azért vannak.” A fiatal játékosnak már decemberben összeállt az idei versenyprogramja. A járványügyi helyzet azonban mindent borított. A rangosabbak közül az ifjúsági Európa- és világbajnokságot, a Mitropa-kupát (amelyen tavaly legjobb pontszerzője volt a győztes felnőttválogatottnak) és a sakkolimpiát – amelyen esélyes lett volna a csapatba kerülésre – is érintették az intézkedések. Maradtak tehát az online versenyek. Ádám szerdán is megmérette magát, és mindent elmond az ilyen viadalok erősségéről, hogy az ifjú nagymestert a századik hely környékén emelték ki, míg a felnőtt-világranglista első tíz helyezettjéből hatan is a mezőny tagjai voltak. A versenyek és a partik legnépszerűbb otthonának a lichess.org és a chess.com felülete számít. Nemrégiben előbbin került sor a férfi sakkvilágbajnoki címet 2013 óta védő norvég, Magnus Carlsen és Ádám összecsapására „bullet”-ben, a villámsakk legsebesebb, egy perces időkontrollú fajtájában. „Elég magas volt az értékszámom és random kihívott. Amikor megláttam, tulajdonképpen csak jót mosolyogtam. Közvetlenül előtte sokat játszottam másokkal és igen kevés energiám maradt, aznapra már befejeztem volna a sakkot. Szóltam az egyik barátomnak, hogy: kihívott Carlsen. Ő is mondta, hogy akkor ne szórakozzak, játsszak! Százjátszmás meccset sikerült összehoznunk... Ez nem volt megszabva előre, csak így jött ki. Szerintem az elején eléggé tiszteltem, ezért az első ötven játszmát olyan 47–3-ra abszolválta, az utolsó negyvenben már kiegyenlített volt a küzdelem, körülbelül 23–17 lehetett a javára, de megesett, hogy zsinórban négyet is nyertem ellene. Több, mint ezer követője volt a mérkőzésnek. Este 11 órakor kezdtünk játszani, aztán éjjel kettőkor írtam neki, hogy szerintem nekem ennyi volt, lassan elmegyek aludni. Annyit mondott, hogy oké. A másik honlapon pár napja Nyepomnyascsij is kihívott, de vele sajnos nem játszottam, mert nekem éppen nem volt alkalmas.”
Carlsennek hajnali kettőkor köszönte meg a játékot Kozák  Forrás: AFP
Carlsennek hajnali kettőkor köszönte meg a játékot Kozák Forrás: AFP
Az orosz nagymesterről, Jan Nyepomnyascsijról csak annyit, hogy jelenleg ő vezeti a jekatyerinburgi sakkvilágbajnok-jelölti tornát, amit március közepén felfüggesztettek és amelynek tétje, ki lesz a kihívója a világbajnok Carlsennek. Az tehát mindenképp az online sakk pozitívumai közé tartozik, hogy a játékosok nem akármilyen kaliberű ellenfelekkel találhatják szemben magukat. De vajon a világ legjobbjai is mindig tudják, hogy éppen kivel játszanak? „A lichess-szen elég sokan ismernek, ötezren követnek. Ez ahhoz képest magas szám, hogy a világbajnokot negyvenezren. A profilodba be lehet írni a neved mellé, hogy címviselő vagy − például nagymester. Ezt szerintem meccs előtt vagy után mindenki megnézi, szóval biztos tudta Carlsen is, hogy velem játszott.” Carlsen egyébként a koronavírus-járvány kapcsán kialakult kényszerszünetben minden eddiginél aktívabban vesz részt az online sakkéletben. „A sakk különleges sportág, teljesen mindegy, hogy a lépéseket egy fatáblán, figurákkal vagy egy számítógép kijelzőjén teszik meg. Ez lehetőség teremt a sakkozóknak, hogy a legmagasabb szinten is versenyezzenek. Ugyanakkor felelősséggel is jár, hiszen így szórakoztathatják a szurkolókat azokban az időkben, amikor nincs más élő sportesemény” – mondta a klasszis azzal is kapcsolatban, hogy április 18-ától a világ nyolc legjobb játékosának részvételével indít online versenyt. Carlsen addig sem unatkozik: szerdán a Banter-kupa internetes villámviadal döntőjében a tavalyi rapid-világbajnokságon ezüstérmes 16 éves iránitól, Alireza Firuzdzsától kapott ki. További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.