UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2020-04-18 14:31

Öttusa: a munka a lelkiismeretre, a korosztályos vb a járványra van bízva

Az idei korosztályos világbajnokságot még nem törölték, talán majd fel is lehet rá készülni, de jelenleg a koronavírus-járvány okozta versenyszünetben az utánpótláskorú öttusázók lelkiismeretére van bízva, milyen intenzitással végzik az otthoni edzéseiket.

Ha minden jól alakul, akkor az októberi, Egyiptomban esedékes U17-es és U19-es világbajnokságon már szerepelhetnek a fiatal öttusázók. Legalábbis ez a legkorábbi korosztályos világverseny, amelynek sorsával kapcsolatban még kivár a nemzetközi szövetség (UIPM). A koronavírus-járvány majd dönt. Mindenesetre lenne miért és kikért szorítani Gurdakában, hiszen a magyarok ez a két korcsoportja rendre kiválóan teljesít a nagy nemzetközi viadalokon.

Dobronyi Dorina tavaly egyéniben ezüst-, csapatban aranyérmet szerzett az U17-es vb-n Fotó: Philipp Jander
Dobronyi Dorina tavaly egyéniben ezüst-, csapatban aranyérmet szerzett az U17-es vb-n Fotó: Philipp Jander
Tavaly az U17-esek a szófiai világbajnokságon három egyéni érmet gyűjtöttek: Dobronyi Dorina ezüst-, Gyurka Márk Manó és Tóth Dorka Sára bronzérmet szerzett, az azt megelőző kaunasi Európa-bajnokságon pedig Gáll András ért harmadikként célba. Érdekesség és egyben szenzáció, hogy a leánycsapat mindkét világversenyen az élen végzett. Az U19-esek főleg a kontinensviadalon remekeltek, hiszen Viczián Bence és Erdős Rita is Európa-bajnok lett. Utánpótlás Eb azonban biztosan nem lesz az idén: a UIPM törölte a júniusi, portugáliai versenyt. A fiatalok jelenleg otthonaikban készülnek, nincs olyan magyar klub, amely ne zárta volna be a legkisebb kapuit is. Az öttusában is az alkalmazkodás időszaka zajlik. Ezt Szloboda József utánpótlás szövetségi kapitány erősíti meg: „Lehetőségeinkhez mérten igyekszünk tovább dolgozni. A versenyzőkkel interneten, telefonon keresztül tartjuk a kapcsolatot, heti edzéstervet készítünk nekik. Vannak teljesen kezdőink, akik még csak kéttusáznak, ők nyilvánvalóan szárazföldi, erősítő gyakorlatokat kapnak, illetve az otthon végezhető futóedzésekben nyújtunk segítséget nekik. Az idősebb korosztályoknak próbáljuk megteremteni a lehetőséget a minőségi munkára. Eszközöket biztosítunk az otthoni tréninghez. Ők fegyverrel tudnak célra tartani, a vívást gyakorolva lábmunkázni, szúrópárnázni. Amennyire lehet, szeretnénk alkalmazkodni. Sajnos, úszásra nincs módja az utánpótláskorúaknak, ez alaposan megnehezíti a helyzetünket, de erre a számra is hasonló jelleggel lehet edzeni szárazföldön. A munkát, amit otthon végeznek a gyerekek, nem tudjuk alaposan ellenőrizni. Ezért is fontos a lelkiismeretesség. Amikor újra találkozunk velük, akkor kapunk képet arról, hogy a feladatokat, amiket elküldtünk, azt valóban meg is csinálták-e.” A korosztályos kapitány azt is hozzátette, véleménye szerint ebben a helyzetben is képes értékes edzésmunkát végezni az, akinek komoly céljai vannak a sportágban, továbbá megemlítette, hogy a szövetség többek között filmekkel, videóanyagokkal is igyekszik fenntartani az ifjak motivációját. „Minden oldalról bombázzuk a gyerekeket, hogy ne veszítsük el őket. Remélem, a korosztályos világbajnokság meg lesz tartva októberben és fel is tudunk rá készülni. Ebben a tekintetben senkitől nem leszünk lemaradva, mert a többi ország sportolói sem tudnak ideális körülmények között edzeni. Ha nem rendezik meg, akkor hosszú alapozás kezdődik és készülünk a jövő évre.” További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.