UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2020-04-21 17:33

Sakk: futóverseny lehet a vége Gaál Zsóka növekvő lépésszámának

A 12 éves sakkozó Gaál Zsóka nem csak szellemileg tartja magát formában a járvány ideje alatt, hanem nagy hangsúlyt fektet a fizikai felkészülésre is.

Az idei esztendő a 13. születésnapját május elején ünneplő sakkozó, Gaál Zsóka számára sem lesz annyira eseménydús, mint a tavalyi. Az ajkai ígéret 2019-ben először próbálta ki magát a felnőttmezőnyben. Egyből sikerrel, ugyanis a szlovéniai Mitropa-kupán harmadik helyen végzett a vele felálló női válogatott. Júliusban Pardubicében az U12-es Európa-bajnokságon – egyed

Zsóka töretlen lendülettel készül otthonában Fotó: Pesthy Márton
Zsóka töretlen lendülettel készül otthonában Fotó: Pesthy Márton
üli lányként a tornán – a fiúcsapatban szerepelt és szerzett újabb bronzérmet, majd év végén a tallinni korcsoportos rapid és villám kontinensbajnokság U18-as rapidmezőnyében és U14-es villámversenyén is hetedik lett. A háromszoros korosztályos Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes reménység a koronavírus-járvány idején kizárólag otthon gyakorol, de a sakk jellegéből kifolyólag az online térre való berendezkedés nem okoz túlzott nehézséget a fejlődést illetően. „A sakk szerencsére egy olyan sportág, ahol nem szükséges, hogy fizikálisan találkozzon edző és tanítvány, így skype-on kiválóan működnek az edzések, ugyanolyan intenzitással vagy még nagyobb lendülettel, mint korábban” – mondja Zsóka, aki továbbra is lelkesen vezeti két sakkrovatát a Veszprém megyei és a városi lapban. „Az internet segítségével rengeteg gyakorló partit játszok külföldi és magyar barátaimmal, ismerőseimmel. Viszont nekem is, mint bizonyára minden más sportolónak, hiányzik a közösség, a versenyek és az edzőtáborok. Ebben a nehéz időszakban különös figyelmet fordítok az egészséges étrendre, mozgásra. Fizikai edzéseimet otthon oldom meg a futópad, a szobabicikli és a súlyzók segítségével. A futópadon napról napra megdöntöm egyéni csúcsaim, így az sem kizárt, hogy amikor majd újra közösségbe mehetek, elindulok egy futóversenyen.” A Bányász SK Ajka sportolója a versenyszünetben továbbra is őrzi előkelő helyeit a nemzetközi rangsorokban: korosztálya európai ranglistáján a második, a világranglistán a harmadik pozícióból várja a folytatást. További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.