UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-04-23 08:57

Úszás: „Az év vége előtt nincs értelme megrendezni a junior Eb-t”

Hétfőtől úgynevezett karantén-edzőtáborokban készülnek az utánpótlás-válogatott úszók is. A kialakult helyzetről az UTE és a négyszeres EYOF-ezüstérmes Kós Hubert edzőjét, Magyarovits Zoltánt kérdeztük.

A koronavírus-járvány okozta nehézségek természetesen az úszókat is elérték, a legtöbben március 13-án végezték el az utolsó medencés edzésüket. Azokat utána szárazföldi tréningek váltották fel, ami úszásban legfeljebb szinten tartásra elég, de inkább arra sem.

Kós Hubert a családi medencét is kihasználta a járványidőszakban Fotó: Szalmás Péter/MOB
Kós Hubert a családi medencét is kihasználta a járványidőszakban Fotó: Szalmás Péter/MOB
„Annyiban szerencsésebb helyzetben voltunk, hogy a három válogatott versenyzőm (Kós Hubert, Nyirádi Réka, Tankó Beatrix – a szerk.) nem tizenharmadikán, hanem április elsején teljesítette az utolsó edzését, azaz úgymond csak három hetet hagyott ki – mondta az UTE edzője, Magyarovits Zoltán. – De biztos vagyok benne, hogy őket is, a többieket pedig különösen visszaveti ez az időszak. Ráadásul a nem válogatottak még hétfőn sem kezdhetik újra munkát…” A tréner elmondta, valamennyi versenyzője egyórás szárazföldi programot kapott, mindenki az eszközeihez, lehetőségeihez mérten végezte el azokat. Heti rendszerességgel, edzésnaplóval ellenőrizte a fiatalok munkáját, valamint motivációs videókkal, a múlt és jelen klasszisainak sikereivel próbálta tartani bennük a lelket. A négyszeres EYOF-ezüstérmes Kós Hubert pedig családja tízméteres medencéjét is igyekezett kihasználni, így neki nem teltek el vízmentesen ezek a hetek sem. Hétfőtől viszont már ő is, a felnőtt és utánpótlás-válogatott sportolókkal együtt a karantén-edzőtáborban tempózhat. „Ott szeretnénk folytatni, ahol elsején abbahagytuk. Segíthet, hogy nem csak mi leszünk az uszodában, lesz, akivel esetleg össze tudunk majd dolgozni. A fertőzés szempontjából nem jelent kockázatot, hogy pályánként csak egy ember úszik majd. Arra számítok, hogy ahány hét munka kimaradt, éppen annyi idő kell a forma visszatéréséhez.” Magyarovits úgy látja, hogy az év legfontosabb versenyeit, vagyis a junior Európa-bajnokságot és a korosztályos ob-kat az év végén kellene megrendezni, hiszen óriási kiesést jelent a felkészülésben a koronavírus-járvány. Arról nem is beszélve, hogy azok, akik jelenleg nem válogatottak – edzéslehetőség hiányában – óriási hátrányból indulnának az augusztus-szeptemberi viadalokon, és teljesen irreális eredmények születnének. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.