UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-04-29 11:44

Dvorák László: ha most odateszik magukat a birkózók, azzal nagyon sokat nyerhetnek

„Senkinek, de legfőképpen az utánpótláskorúaknak nem rövidtávban kell gondolkozniuk. Az idő ugyanis nekik dolgozik, ha most odateszik magukat, azzal nagyon sokat nyerhetnek. Mentális tréningnek kell felfogni a mostanit, fejben kell erősnek lenniük, a jövőjük kell, hogy motiválja őket” − mondja a honlapunknak adott interjúban a felnőtt szabadfogású birkózóválogatott szövetségi kapitánya, Dvorák László.

Nem mondunk újat azzal, hogy a koronavírus-járvány a sportéletet is megbénította – természetesen a szabadfogású birkózókét is. A fogásnem felnőttválogatottjának szövetségi kapitányával, Dvorák Lászlóval beszélgettünk az utánpótlást érintő kérdésekről.

Dvorák László amondó, nagyon sokat nyerhet az a fiatal, aki a járvány ideje alatt kőkeményen dolgozik Forrás: birkozoszov.hu
Dvorák László amondó, nagyon sokat nyerhet az a fiatal, aki a járvány ideje alatt kőkeményen dolgozik Forrás: birkozoszov.hu
− A nemzetközi szövetség a júniusi kadét és junior Európa-bajnokságot már törölte. Mi a helyzet a többi erőpróbával? − Az utolsó információm az, hogy valószínűleg az összes nyári világversenyt leveszik a naptárról. Hangsúlyozom, ez még nem hivatalos, tehát nem biztos. Ahhoz, hogy augusztusban mindenki formába lendüljön, kőkeményen kellene elkezdeni edzeni június elején. Egyelőre nem tudni, hogy erre lesz-e mód. A novemberi, tamperei U23-as világbajnokság az egyetlen olyan utánpótlásverseny, amely megrendezésére reális esélyt látok. − Mekkora lesz magyarok lemaradása azoknak az országoknak a versenyzőivel szemben, akik a járvány ideje alatt is ugyanúgy dolgoznak, mint az előtt? − Tudomásom szerint mindenhol bezártak a termek. Többen gondolják azt, hogy például az oroszok biztos ugyanúgy edzenek, mint korábban, ezt viszont meg tudom cáfolni. Vannak olyan honosított orosz versenyzőink, akik jelenleg otthon tartózkodnak, és ők is ugyanazt a munkát csinálják, amit mi: alapozó jellegű, leginkább otthon végezhető erősítő gyakorlatokat. Ily módon tehát senki nem juthat előnyhöz. − Motivációt ugyanakkor most nehéz miből nyerniük a fiataloknak, hiszen azt sem tudják, miért küzdjenek. − Elég szomorú lenne, ha nem tudnák. Senkinek, de legfőképpen az utánpótláskorúaknak nem rövidtávban kell gondolkozniuk. Az idő ugyanis nekik dolgozik, ha most odateszik magukat, azzal nagyon sokat nyerhetnek. Mentális tréningnek kell felfogni a mostanit, fejben kell erősnek lenniük, a jövőjük kell, hogy motiválja őket. − Mire számított a fiataloktól az idei világversenyeken? − Többen is okozhattak volna meglepetést: Korcsog Milánban, Mester Milánban, Kiss Károlyban, Halidov Gamzatgadzsiban, Szurovszki Patrikban és néhány ifjúsági versenyzőben nagyon bíztam. Vannak olyan srácaink, akikre hosszútávon lehet építkezni, a probléma viszont egységes: nem elég magabiztosak. − Miből eredhet az önbizalomhiány? − Nem tudom, hol csúszhatott el. Rendszeresen azt veszem észre, hogy nem képesek felszabadultan birkózni a világversenyeken. Többek között a birkózó-nagyhatalomnak számító Iránban is edzőtáboroztunk nemrégiben. Azt vettem észre, hogy az edzések valamelyest rövidebbek vagy ugyanolyan hosszúak, mindazonáltal sokkal dinamikusabbak, mint idehaza. Ugyanezt szeretném megvalósítani Magyarországon is: a feladatokat nem szabad ímmel-ámmal csinálni, neki kell ugrani, és minél rugalmasabban, gyorsabban, pontosabban, szűkebben végrehajtani azokat. Fel kell pörögni! Ez nem nagy ördöngösség, minél hamarabb át kell szocializálódnunk erre. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.