UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2020-04-29 15:15

Nem bírt a szerbekkel az ifiválogatott a sakk teremfocijában

Kikapott, de értékes tapasztalatokkal gazdagodott a magyar U18-as sakkválogatott a szerbek elleni online mérkőzésen. Ribli Zoltán ifjúsági szövetségi kapitány értékelt.

Nagyot küzdött, de 10–6-ra kikapott kedden a magyar ifjúsági sakkválogatott a szerbek korosztályos legjobbjai ellen vívott online mérkőzésen. A Hello, Sakk! csatorna szervezte U18-as összecsapásnak elsődlegesen az volt a célja, hogy a két ország szövetsége komoly együttműködésbe kezdjen, valamint a fiatalok éles szituációban gyakorolhassanak. Azért mindkét együttes a győzelemre törekedett.

Gaál Zsóka kiélezett partikra számít Forrás: Gaál Zsóka/Facebook
Gaál Zsóka kiélezett partikra számít Forrás: Gaál Zsóka/Facebook
A nemenként négy-négy fős csapatok tagjai két 20 perces plusz 5 másodperces bónuszú rapidmérkőzést játszottak ellenfeleikkel. A meccs előtti értékszámok alapján a magyar lányok esélyesebbnek tűntek kihívóiknál, a fiúk mezőnyében azonban a szerbek felé billent a mérleg nyelve. Persze, rapidösszecsapásról lévén szó, bármi előfordulhatott. Az izgalmas partikból végül a szerbek jöttek ki jobban, és borítva a papírformát, a magyar fiúk vitézkedtek. Pásti Áron az első táblán 1,5–0,5-re, Csíki Endre a harmadikon 2–0-ra győzött. A találkozót Ribli Zoltán nagymester, az ifjúsági válogatott szövetségi kapitánya értékelte röviden. zoltn-ribli-d975dde2-8d57-40ee-8d04-280b71d9c7d-resize-750„A fiúk között a 4,53,5-ös szerb siker nagyjából megfelel a realitásoknak. A lányaink viszont a második fordulóra teljesen összeomlottak. Az online sakkmérkőzés mindkét félnek új még, hiszen az eddigiektől szokatlan módon síkban történik. Úgy tűnik, a gyors alkalmazkodás a szerbeknek jobban ment, hiszen megérdemelten nyertek, de remélem, a mieink a térben való játékban jobbak lesznek. Egy osztrák nagymester régen azt mondta nekem, az utolsó hiba a döntő. Ezen a meccsen sok hiba fordult elő mindkét oldalon, amit megint csak a rendhagyó körülményeknek tudok be. A lányok miatt picit keserű lehet a szájízünk, de utólag, ugye, mindig könnyű okosnak lenni. A futballmeccsen is hiába rúgunk tíz kapufát, ha az ellenfél lő egy gólt. Azt szoktam mondani, ha a rendes sakk a foci, akkor az online sakk a teremfoci. A szerbekkel, korábban a jugoszlávokkal mindig is jó volt a kapcsolatunk. A 60-as, 70-es években kiváló mérkőzéseket játszottunk egymás ellen. Ők voltak a világ második, mi a harmadik legjobbjai. Ebből mindketten sokat profitáltunk. Remélem, ez a jó viszony a jövőben folytatódni fog, és hamarosan szemtől szembeni meccsen is összemérhetjük tudásunk.” A leánycsapat legmagasabb értékszámával bíró, hamarosan 13. születésnapját ünneplő Gaál Zsóka számára is szokatlan volt a találkozó, ennek ellenére élvezte a játékot. „Alaposan felkészültem az ellenfelemre, rengeteg partiját megnéztem, így ilyen izgalmas játszmákra számítottam. Nagyon tetszett, hogy mindketten nyerésre játszottunk. Érdekes volt a sakknak ez az online formája, ami egy kicsit még távol áll tőlem. Ezen a napon a szerbek jobbnak bizonyultak, és megérdemelten nyertek” – fogalmazott a háromszoros korosztályos Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes sakkozólány.
A végeredmény Forrás: Hello Sakk/Facebook
A végeredmény Forrás: Hello Sakk/Facebook
További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.