UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-05-02 20:36

Birkózás: a csarnok új lesz, de a gondok a régiek maradnak Püspökladányban

Az elsősorban utánpótlás-neveléssel foglalkozó püspökladányi birkózószakosztály hamarosan saját csarnokot kaphat, ám az ígéretes fiataloknak a környéken továbbra sincs lehetőségük a folytatásra.

A Püspökladányi Nehézatlétikai SE birkózószakosztálya elsősorban utánpótlás-neveléssel foglalkozik, óvodástól a középiskolás korosztályig jelenleg mintegy negyven versenyzője van. A fiatalok azonban egy idő után elhagyják az egyesületet, a környéken pedig nincs lehetőség a folytatásra.

Új csarnokot kapnak a püspökladányi fiatalok Fotó: Kovács Lajos
Új csarnokot kapnak a püspökladányi fiatalok Fotó: Kovács Lajos
„Kicsit szomorú, de azt kell mondjam, hogy Debrecenben húsz éve megszűnt a birkózás, pedig a megyéből és a környékről oda mennek nagyrészt a fiatalok továbbtanulni – nyilatkozta Kovács Lajos szakosztályvezető a haon.hu-nak. – Korábban a szövetség kidolgozott egy rendszert, amely során több centrumot hoztak létre, mi is azok voltunk itt Püspökladányban, és ide próbáltuk gyűjteni a tehetségeket. Azóta viszont változott a vezetés, és megint Budapest-központú lett a sportág, úgyhogy mi is oda küldjük azokat a gyerekeket, akiket érdemesnek gondolunk rá, és akiknek a szülei is tudják ezt vállalni.” Az egyesület növendékei 2019-ben is szép eredményeket értek el. Kiemelkedik a szabadfogású Darabos László 85 kilogrammban szerzett bronzérme a lengyelországi serdülő Európa-bajnokságon. Emellett tizenkét püspökladányi versenyző jutott az első hatba a korosztályos országos bajnokságokon. A klub már régóta szeretne saját birkózócsarnokot, ezt az országos szövetség és Püspökladány városa is támogatja, hamarosan konkrét lépeseket is tesznek az üggyel kapcsolatban. A helyszínt az önkormányzat biztosítja a Gellér Sándor Sportcsarnok mögötti területen. „Ez teljesen szőnyeggel borított, 350 négyzetméteres küzdőfelülettel rendelkező létesítmény lesz. A csarnok lehetőséget biztosít arra, hogy a taglétszámot nagyjából 80-100 főre növelhessük. Az edzéseket délutánonként, korosztályokra szétbontva tudjuk majd tartani, délelőttönként pedig az óvodaprogramunk keretein belül várnánk ide a kicsiket, illetve az általános iskolásoknak is teremtenénk mozgási lehetőséget” – mondta Kovács Lajos a Hajdú-Bihar megyei Naplónak. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.