UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2020-05-03 12:16

Kiss Ágostonnak bejött a németországi futballkaland

Dortmund, Schalke, Leverkusen, Mönchengladbach… Veretes ellenfelekben nem szenvedett hiányt az Arminia Bielefeld U19-es együttesében védő Kiss Ágoston, aki megtalálta számításait és szerencsére nem unatkozik a junior Bundesligában. Jövőjével kapcsolatban viszont egyelőre sötétben tapogatózik.

„Mindig a német kapusokat figyeltem, és miután Király Gáborral is volt lehetőségem edzeni, aki sok szépet mesélt a német fociról, nem volt kérdés, hogy lecsapok az adódó lehetőségre” – vágja rá a választ az U19-es válogatott Kiss Ágoston azon kérdésünkre, hogyan kötött ki az Arminia Bielefeld csapatában. A fiatal kapus a másodosztályban vitézkedő felnőttgárdában edz, játszani viszont az U19-es élvonalban játszik: a junior Bundesliga nyugati csoportjában 18 mérkőzésen (a lehetséges 20-ból) őrizte csapata kapuját a góltól. Vagy legalábbis nagyon igyekezett.

Kiss Ágoston (19) maradna Németországban Forrás: Arminia Bielefeld
Kiss Ágoston (19) maradna Németországban Forrás: Arminia Bielefeld
„Friss feljutóként voltak nehéz pillanataink, hogy mást ne mondjak, például a Borussia Dortmund, Schalke 04, Leverkusen vagy Mönchengladbach ellen. Ezek a csapatok velünk ellentétben megtehetik, hogy az akadémiájukra is irtó sok pénzt költsenek, nagyon magas minőséget képviselő fiatalokat hoznak be külföldről (Giovanni Reyna (17) esete az iskolapéldája ennek, hiszen az ősszel még Kiss Ágostonnal is farkasszemet nézett az U19-es bajnokságban, tavasszal pedig már a Bajnokok Ligájában debütált – a szerk.), ezáltal nem könnyű velük felvenni a versenyt. Ehhez jön pluszba, hogy a Bielefeld az utánpótlásban is éppolyan nyíltsisakos, labdabirtokláson alapuló támadó focit játszik, mint a felnőttek között, tehát szerencsére nem szoktam unatkozni a mérkőzéseken. Csak kétszer – az Aachen és a Duisburg ellen sikerült kapott gól nélkül lehoznom a meccset, persze ez nem feltétlenül rossz, mert a hibáiból tanul az ember: biztos vagyok benne, hogy rengeteg szituációt már máshogy oldok meg, mint mondjuk egy évvel ezelőtt.” A 19 éves kapus azt is elárulta, kivel gyűlt meg leginkább a baja eddigi németországi légióskodása alatt. „A dortmundi Youssoufa Moukokót mondanám, aki oda-vissza mesterhármast lőtt nekem a jelenlegi évadban. Nem véletlenül tart harmincnégy gólnál az idényben, minden képessége megvan ahhoz, hogy egyszer világklasszis legyen.” „Rengeteget tanulok azáltal, hogy ilyen csatárokkal nézhetek farkasszemet nap mint nap. Már az is sikerélmény, hogy egy mérkőzésen játszhatok velük, hát még ha hárítani tudom egy-egy lövésüket. Nagyon inspirál a németországi futballközeg, itt mindenki húzza felfelé a másikat, ami azt eredményezi, hogy az edzésekre is úgy kell kimenned, mintha BL-döntő lenne. Jelentős a konkurencia, de ami engem illet, soha nem akartam rossz viszonyt ápolni a kapus sorstársaimmal, mert hiszek benne, hogy rivalizálás helyett érdemesebb segíteni egymásnak, mert azzal az egész csapat jobban jár. Persze, a kezdőbe kerülésért dolgozom én is, csakúgy, mint minden focista.” Köztudott, hogy az U19-es válogatott hálóőr kölcsönszerződése június 30-án lejár német csapattal. Kérdés, vajon hol kezdi meg a következő idényt? Szombathelyen vagy a Bielefeldben? Netalántán másik német gárdában? „A koronavírus-járvány miatt egyelőre jegeljük ezt a kérdést, mert csak sötétben tudok tapogatózni a jövőmet illetően. Amit biztosan tudok, hogy szívesen maradnék Németországban. Úgy érzem, a jó úton haladok, amelyről butaság lenne letérni.” További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.