UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2020-05-03 08:59

Öttusa: a járvány ugat, a Trion SC halad

A Trion SC fiatal öttusázói remek edzéshelyszínen, a megszokott intenzitással „vészelhetik át” a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetet.

A 17 éves Erdős Rita U24-es országos bajnokságot nyert, a 16 esztendős Gáll András – csak talán magát nem meglepve – fedett pályás ifjúsági bajnoki címet szerzett 3000 méteren az atlétikai ob-n. Ez csak kettő azok közül a sikerek közül, amit a Trion SC fiatal öttusázói már idén értek el a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet előtt. A klub tavaly kiemelkedő évet produkált: Erdős U19-es Európa-bajnoki címet szerzett, Gáll bronzérmes lett az U17-es kontinensviadalon, a januártól felnőttkorosztályba lépett Kardos Bence a junior Eb-n végzett másodikként, míg a már az UTE színeiben versenyző Barta Lucának bronzérem lett a jutalma junior-világbajnokságon.

Erdős Rita U24-es bajnoki címmel kezdett Fotó: Kovács Tamás
Erdős Rita U24-es bajnoki címmel kezdett Fotó: Kovács Tamás
Eredményesség szempontjából a 2020-as év sem indult rosszul, de a járványügyi intézkedések a jó formában lévő ígéreteknek is megálljt parancsoltak. Részben. A csapat ugyanis a Czink György lovasedző fennhatósága alá tartozó gyömrői Tövesmajor Lovardába visszavonulva, változatlan intenzitással készül a következő bevetésekre. „Mivel hatalmas területen vagyunk, a lovaglásnál és a futásnál is tudjuk tartani a kellő távolságot – mondja Burcsa Szabolcs, a Trion SC vezetőedzője. – A hatállásos lőtéren pedig csak ketten-hárman gyakorolnak egyszerre. Nem álltunk le! Mindenre odafigyelve folytatjuk a munkát a körülményekhez képest a legjobb tudásunk szerint. Hétvégén a vívómester kilátogat hozzánk, így ebben a számban is kapnak iskolát a gyerekek.” Az úszás kivételével tehát mindegyik tusában tudnak edzeni a fiatalok, azt viszont a vezetőedző sem tagadja, hogy a versenyzés egyre jobban hiányzik. A Trionban ezt a viadalok szempontjából kietlen időszakot kisebb háziversenyekkel igyekeznek áthidalni, miközben nagy szerepet játszik az öttusázók motivációjában a tudat, hogy a korosztályos világversenyeket egyelőre nem törölték, ősszel kerülhetnek megrendezésre. „Fontos, hogy megőrizzük a formánkat. Rita kiválóan kezdte az évet az utánpótlásbajnoki címmel, de a fiúkra sem lehet panaszkodni. A felnőtt országos bajnokság helyett a BOK Csarnokban rendezett felmérőn Bence 10:21-es, Andris 10:27-es időeredményt ért el a kombinált számban. Ezek világviszonylatban is kiemelkedő teljesítmények.” A Trion SC sportolóit a sikerek ellenére sem tölti el elégedettség. Ahogy a vezetőedző fogalmaz, meg sem fordul a fiatalok fejében, hogy ráüljenek az eredményre. A fizikai számokban a teljesítmény növelése, a technikaiakban a minél stabilabb kivitelezés elérése sarkallja a versenyzőket a fejlődésre. A mentális problémákat az edzők és tanítványok közötti folyamatos kommunikációval igyekeznek megelőzni. És mivel úgy néz ki, „a körülményekhez képest” minden rendben van, Burcsa Szabolcs magabiztos a folytatást illetően. „Nem a karosszékből várjuk, hogy mi lesz. Amikor beindul a versenyzés, akkor úgy gondolom, akad majd mihez nyúlnunk. Ha lehetőségünk adódik visszatérni az uszodába, abban a pillanatban kihasználjuk. Minden negatívumban a pozitívumot kell keresni. Ezt a szemléletet a gyerekeink is elsajátították, így próbálnak a hátrányból előnyt kovácsolni, és alig várják, hogy versenyezzenek.”  További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.