UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2020-05-05 14:38

Torna: a szövetség nem azt mondja, hogy meg kell kezdeni a munkát

Lehetőségeikhez mérten a tornászok is igyekeznek munkába állni a koronavírus-járvány okozta kényszerszünet után. Altorjai Sándor főtitkár szerint legalább annyi felkészülési időre lesz szüksége a fiataloknak, mint amennyi kimaradt.

A múlt hét csütörtöki kormányrendelet után, miszerint május 4-től „a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett”, az utánpótláskorú tornászok is fokozatosan visszatérhetnek a termekbe, azonban a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet után várhatóan mindenütt új alapozással kezdődik meg a felkészülés.

Forrás: athleticagymnastics
Forrás: athleticagymnastics
A hazai szövetség a leállás alatt igyekezett alternatív módszereket kidolgozni a fiatalok edzettségi állapotának és motivációjának fenntartása érdekében, így többek között online versenyeket is szervezett. A visszatérés után azonban nem a viadalok rendezése lesz az első. Lehetőség lenne rá, mert hétfőtől „nézők nélkül, zárt körülmények között” sportrendezvény is megtartható. A tornaszövetség főtitkára, Altorjai Sándor elmondta, időbe telik a helyrerázódás. „Még bőven egyeztetés alatt állunk a klubokkal, a hétvégén is nagyon sok egyesülettel beszéltem. Hivatalosan elkezdődhetnek a zárt kapus edzések, sportrendezvények azokban a termekben, ahol garantálni tudjuk, hogy néző nem lép be, csak a sportolók, edzők, illetve a kiszolgáló személyzet van jelen. Nyilván a bajnokságok nem fognak egyből elindulni, mert ilyen hosszú kihagyás után legalább annyi felkészülési időszakot kell biztosítani a sportolóknak, mint amennyi kimaradt. Az, hogy otthon folytak az online tréningek, edzéstervekkel, szakmai segítséggel, videókkal készültek a fiatalok, csak egy bizonyos fizikai szinten tartáshoz, a kisebbeknél az érdeklődés megőrzéséhez volt elegendő. Fontos figyelni arra, hogy a versenyzők ne legyenek túlzottan leterhelve versenyzési szempontból sem, mert az könnyen megbosszulhatná magát.” A főtitkár hozzátette, a válogatottkeret a budapesti Központi Tornacsarnokban készül, bár a munka „csökkentett üzemmódban” folyik, a fiúk délelőtt, a lányok délután edzenek betartva a szigorú előírásokat. Az, hogy az egyesületekben mikor és milyen körülmények között indulnak a tréningek több dologtól függ. Egyik ilyen, hogy kié a terem. „Ha a terem az adott egyesület birtokában van, akkor saját maga rendelkezik arról, milyen módon, időközönként és hány fővel lép be úgy, hogy eleget tudjon tenni az egészségbiztonsági előírásoknak. Amennyiben a létesítmény önkormányzati vagy állami kezelésben van, akkor a belépési feltételeket ők határozzák meg. A szövetség nem azt mondja, hogy meg kell kezdeni a munkát, hanem azt, hogy ahol mód van rá, ott kezdődjön meg. Az egyesületekkel igyekszünk szakmailag egyeztetni arról, hol tartanak, milyen segítségre van szükségük. Úgy gondolom, az edzéseket egyelőre alapozással kell elkezdeni, felméréseket csak akkor érdemes majd csinálni, ha a tornászok már valamelyest visszanyerték formájukat.” További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.