UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2020-05-06 18:34

Jégkorong: két érettségi között a legerősebb amerikai juniorligába draftolták Keresztes Leventét (18)

„Személyesen a vezetőedző vette fel velem a kapcsolatot, így nem ért váratlanul a hír” – meséli a 18 esztendős Keresztes Levente, akit mindössze negyedik magyarként választottak ki a világ egyik legerősebb juniorligájának, az amerikai USHL-nek a draftján. A korosztályos válogatott jégkorongozó elárulta, a játékjogát lefoglaló Youngstown Phantoms igazi topcsapat.

Tizenkét év után, tavaly nyáron az amerikai Twin City Thunder kedvéért hagyta maga mögött a MAC Budapest jégkorongcsapatát, és költözött a tengerentúlra Keresztes Levente. A 18 éves hokis kitűnő első évet zárt az NCDC-ligában: együttesében annak ellenére is kereken pont/meccses átlagot ért el – 42 mérkőzés, 12 gól, 30 assziszt –, hogy jórészt nála idősebbekkel kellett farkasszemet néznie. Teljesítménye az erősebb bajnokságokban szereplő klubok figyelmét is felkeltette, tegnap este pedig hivatalos keretek között is lefoglalta játékjogát a Youngstown Phantoms a legerősebb Egyesült Államokbeli juniorliga, az USHL draftján.

Keresztes Leventén (18) kívül három magyar hokis mondhatja el magáról, hogy draftolták az USHL-be Forrás: Instagram
Keresztes Leventén (18) kívül három magyar hokis mondhatja el magáról, hogy draftolták az USHL-be Forrás: Instagram
„Személyesen a vezetőedző vette fel velem a kapcsolatot, így nem ért annyira váratlanul a hír – mondja a korosztályos válogatott jégkorongozó. – Nagy megtiszteltetésként élem meg ezt az egészet, mert az USHL egyik topcsapatáról beszélünk, amely rendre playoffba kerül, de 2018-ban például döntőt is játszott. Még semmi sem biztos, mert a kanadai juniorligák draftja odébb van, és lehet, hogy ott is kiválaszt valamelyik klub, de az biztos, hogy a fejlődésem szempontjából a lehető legnagyobb lépést jelentené az USHL. Abban a bajnokságban bárki, még a legutolsó is megverheti a legelsőt, olyan szoros a küzdelem, hatalmas előrelépés lenne a pályafutásomban, ha itt is próbára tehetném magam.” Keresztes Levente elég szűk társaságba csatlakozhat, amennyiben pályára lép az USHL-ben: a magyar hokisok közül eddig ugyanis csak Erdély Csanád, Stipsicz Bence és Papp Kristóf mondhatja el magáról, hogy a legerősebb amerikai juniorbajnokságban szerepelt. A korosztályos válogatott játékos ráadásul meglehetősen mozgalmas időszakot él, kérdésünkre elárulta, magát a hivatalos draftot nem is nézte végig, mert az tegnap este nyolckor kezdődött, és inkább lefeküdt aludni, hogy a másnapi történelem érettségije minél jobban sikerüljön. „Hajnalban azért felébredtem, és láttam, hogy a csapattársaim és az ügynökeim – Sájevics András, Jan Prusa és Jessy Morin – is írtak azzal kapcsolatban, hogy draftoltak. Mondhatni, erőt adott az érettségin, ami reményeim szerint jól sikerült, holnap még angolból vár rám egy megméretés, illetve néhány nap múlva tesiből." További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.