UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-05-14 17:16

Úszás: „Karriereket törhet ketté a hosszú kihagyás”

A MÚSZ elnöke, Wladár Sándor szerint az úszás a koronavírus-járvány által legérzékenyebben érintett sportágak egyike. Petrov Iván utánpótlás szövetségi kapitány pedig abban bízik, nem veszik el a következő Milák Kristóf ebben a nyolc-tíz hétben.

Április végén a válogatott versenyzők újrakezdhették a munkát, de az úszók jelentős része továbbra is a kényszerű vízmentes időszakát tölti március, a koronavírus-járvány magyarországi kitörése óta. Ezért a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor szerint hosszú időre van szükség ahhoz, hogy minden visszaálljon a rendes kerékvágásba.

Nagyon lassan indulhatnak újra a fiatalok edzései Forrás: MÚSZ
Nagyon lassan indulhatnak újra a fiatalok edzései Forrás: MÚSZ
„Ha valaki hosszabb időt kihagy, nemcsak az erőnlétét, az állóképességét veszti el, hanem az úgynevezett vízérzékelését is nyilatkozta Wladár a Nemzeti Sportnak.Nagyon hosszú időbe telik, amíg a versenyzők képesek ugyanúgy fogni a vizet, mint a kihagyás előtt. A válogatottak hosszas előkészítés után kezdhették újra az edzéseket április végén. Az EMMI sportállamtitkárságának útmutatása alapján nagyon lassan, fokozatosan indítjuk csak be az életet a klubokban, így versenyekre az ősz vége előtt nemigen lehet számítani.” Az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya, Petrov Iván szerint pedig ha a legrosszabb forgatókönyv igazolódik be, és még hónapokig nem lehetnek normális edzések, nagyon komoly károk keletkezhetnek a fiatalok és a klubok életében. Erről az úszószövetség közösségi oldalán beszélt a Győri Úszó SE vezetőedzőjeként is dolgozó szakember. „Előfordulhat, hogy ebben a nyolc-tíz hétben a következő Milák Kristóf azt mondja, hogy ő megszokta az otthonlétet, a kényelmet, nem kellett korán kelnie, és neki köszöni szépen, elég volt. Lehetnek olyan karrierek, amik a vírus miatt ketté fognak törni. Én azt szeretném, hogy minden edző, versenyző, szülő próbálja meg tartani a lelket a gyerekekben, mert nem szabad feladni.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.