UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2020-05-15 09:00

Amerikában folytatná pályafutását a két sportágban is jeleskedő Fullajtár-Horváth Gergő (16)

„Tudom, eljön majd az a pont, amikor választanom kell, de amíg csak lehet, szeretném egyszerre mindkettőt magas szinten űzni” – árulja el terveit a labdarúgást és az amerikaifutballt egyaránt komolyan vevő Fullajtár-Horváth Gergő. A Vasas Kubala Akadémia és a Budapest Wolves 16 éves reménysége éppen ezért a tengerentúlt jelölte meg következő úticélként, és már kapott is egy nem akármilyen ösztöndíj-ajánlatot.

Nem biztos, hogy szívesen ütköznénk a pályán a Vasas Kubala Akadémia U16-os együttesének meghatározó labdarúgójával, Fullajtár-Horváth Gergővel. A négy éves kora óta focizó fiú a tavalyi szezon közepén döntött úgy, hogy próbára teszi magát a sportág amerikai változatában, és mint kiderült, roppant ígéretes ebben is. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az U15-ös korosztály Jövő reménységének választották azután, hogy a Budapest Wolves-szal elhódította a bajnoki címet – U17-ben pedig ezüstérmet akasztottak a nyakába.

Az MLSZ adatbankja szerint 66 mérkőzésen 28 gólt szerzett eddig a Vasas utánpótlásában Fullajtár-Horváth Gergő (16)
Az MLSZ adatbankja szerint 66 mérkőzésen 28 gólt szerzett eddig a Vasas utánpótlásában Fullajtár-Horváth Gergő (16)
„Apai ágon a családomban mindenki focizott, így nem is volt kérdés, hogy én is űzni fogom a sportágat. Az amerikaifoci pedig úgy jött, hogy édesapám 15 éve megrögzött NFL-rajongó, és ez rám ragadt. Próba-szerencse alapon elmentem egy try out-ra az ország talán legjobb utánpótlásával bíró Budapest Wolves csapatához, és kiderült, hogy érdemes lenne belevágnom.” „Teljes mértékben kiegészíti egymást a kettő, hiszen a fociban is gyakoriak a test a test elleni párharcok, az amerikaifutballban pedig ugye természetes, hogy rengeteg az ütközés, ezáltal próbálok ebből előnyt kovácsolni. Illetve a gyorsaságomban is bízhatok: az általános iskola negyedik osztályától kezdve rendre megnyertem a kerületi rövidtávú futóversenyeket, talán ezért is számítanak rám az edzőim elkapóként és szélső támadóként, bár az amerikaifociban a védelemben is szeretek játszani.” Gergő merész célokat állított fel magának: mindkét sportágban külföldi karrierre és felnőttválogatottságra pályázik. De hogyan képzeli ezt pontosan? Egyáltalán, hogyan jut ideje egyszerre két sportágban kiteljesedni?
Amerikaifociban pedig korosztálya egyik legnagyobb hazai ígéretének tartják a szakemberek
Amerikaifociban pedig korosztálya egyik legnagyobb hazai ígéretének tartják a szakemberek
„Az első 2-3 hét után kialakult, hogyan tudom összeegyeztetni a kettőt. Noha a bajnokságok ugyanúgy szeptemberben kezdődnek, a mérkőzések és az edzések más időpontban zajlanak, így szerencsére nem kell választanom. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy amíg a Vasasban 7 edzésem van egy héten, addig a Wolves-ban csak kettő: az amerikaifoci itthon még inkább félprofi sportnak számít, bár fokozatosan egyre nagyobb a népszerűsége.” „Egy álmom válna valóra, ha mindkét sportágban szerepelhetnék a felnőttválogatottban. Nyilván ez nem kis cél: tudom, eljön majd az a pont, amikor talán választanom kell, de amíg csak lehet, szeretném egyszerre mindkét sportágat magas szinten űzni. Európában legfeljebb Németország jöhetne szóba, ugye ott nívós az amerikaifutball és a foci is, mégis leginkább Amerikában gondolkodom. Az egyik virginiai középiskola – az, amelyik a legtöbb játékost adta az NFL-be –, már tett egy ösztöndíj-ajánlatot, és még több sulival is tárgyalunk a családommal. Ha úgy adódna, egyedül is ki mernék költözni a tengerentúlra, hiszen már kiskoromtól kezdve tudom, hogy a fejlődésem érdekében előbb-utóbb külföldön kell folytatnom a sportpályafutásomat. Tudatosan készítem magam erre, megbirkóznék az egyedülléttel.”   További korosztályos hírek AMERIKAIFUTBALLBAN és LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.