UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2020-05-21 13:01

Öttusa: olimpiai bajnok édesapja nyomdokaiba lépne a 14 éves Fábián Máté

„Apa szörnyülködött, amikor először látott az uszodában fejest ugrani, és azt tapasztalta, hogy a fordulónál benyelek két liter vizet” – idézte fel a kezdeteket az SzPress Hírszolgálatnak az olimpiai bajnok Fábián László 14 éves fia, Máté, aki maga is az öttusában találta meg számításait.

A 14 éves Fábián Máté nem úgy cseperedett fel, mint akiből a szülei mindenáron élsportolót akarnak nevelni, pedig a példakép születésétől kezdve ott volt mellette: Fábián László, az öttusázóként olimpiai bajnok és hatszoros világbajnoki aranyérmes édesapja – írja az SzPress Hírszolgálat. Az elsőszülött csemete sportágat sem azért választott, hogy a családfő nyomdokába léphessen, akiről aligha mellékesen 10 éves kissrácként tudta meg, hogy micsoda diadalok állnak mögötte.

Mátét nem olimpiai bajnok édesapja beszélte rá az öttusára
Mátét nem olimpiai bajnok édesapja beszélte rá az öttusára
„Máté három évet húzott le a Vasas Kubala Akadémiájának lelkes növendékeként, és talán még most is ott játszana, ha az egyre inkább követhetetlen helyzetben nem váltófutóként követik egymást körülötte az edzők – nyilatkozta apaszerepben Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, aki 32 évvel ezelőtt Szöulban Martinek János és Mizsér Attila oldalán nyert csapatban olimpiai bajnokságot, majd a diadal másnapján már a magyar párbajtőr válogatott tagjaként lett hatodik.  – Ráadásul beállították a kapuba, amire soha sem vágyott, csak azért, mert ő volt az egyik legmagasabb a srácok között. Nem csoda, hogy kiszeretett a fociból, hogy aztán öttusa tanoncnak jelentkezzen a Központi Sportiskolában. Nem az én tanácsomat követte, hanem egy jóbarátja beszélte rá erre a kalandra, ami úgy tűnik, egyre inkább testhez álló feladatot jelent a fiúnak. Egy kicsit még kajla és szeleburdi, néhány kiló izmot is fel kellene szednie magára, mert a mai öttusa már köszönőviszonyban sincs azzal a szívemhez közelálló változatával, amelyben a magyarok a világ legjobbjainak számítottak. Több sajnálatos szakmai oka is van annak, hogy ugyanezt ma már nem lehet kijelenteni, a hibaforrást pedig nem feltétlenül a versenyzők oldalán kell keresni.” Az édesapa tapasztalatának értékes cseppjeit tanácsainak megosztásával adagolja a fiának, akiről úgy gondolja, hogy még semmiről sem késett le, hiszen maga is 17 évesen csapott fel öttusázónak. „Apa szörnyülködött, amikor először látott az uszodában fejest ugrani, és azt tapasztalta, hogy a fordulónál benyelek két liter vizet, de akkor is fogta a fejét, amikor a páston próbára tette az igencsak kezdetleges vívótudásomat – mondta Máté, akinek a KSI öttusaműhelyében Verrasztó Gabriella, az egykori kiváló hátúszó és az öttusázóként sikereket arató Füri Csilla a tanítómesterei.  – Apa mostanában is ellát a tanácsaival és egyre csak ismételgeti, hogy ha sportolóként valamire is vinni akarom, akkor mielőbb hagyjak fel az ökörködéseimmel. Azt nem mondhatja, hogy lazsálnék a heti 15 edzésünk bármelyikén is, a tanulmányi eredményeimet viszont joggal kifogásolja. Biztos, hogy sportágat még egyszer nem fogok váltani, az öttusából szeretném a lehető legtöbbet kihozni, bár azt mondják, hogy jó a labdaérzékem, és kosárlabdázóként is beférhetnék egy jobb csapatba. Még mindig bánt, hogy két éve Dublinben a korosztályos kéttusa világbajnokságon az én halvány futóteljesítményem miatt maradt le a csapatunk a dobogóról, ezért is iparkodok azóta, hogy szívósabb és taktikusabb legyek. Két lábbal a földön maradva tervezgetek, így is úgy érzem, hogy három év múlva a magyar színekért csatázhatok az ifjúsági világbajnokságon. Aztán következhetne 2028-ban az első olimpián. Hogy milyen eredménnyel, arról inkább a tizennyolcadik. születésnapom után, megkomolyodott férfiemberként beszélnék, meg aztán azt is ki kell várni, hogy mi lesz akkor az öttusa sorsa.” További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.