UtánpótlásSport
2023. március 29.
  • instagram
IFJÚSÁGI TORNÁSZ-VILÁGBAJNOKSÁG, ANTALYA
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-05-21 09:15

Vívás: Halla Péter átértékelte nyugdíjas éveit a karanténidőszakban

A Vasas párbajtőrvívó-edzőjével, Halla Péterrel beszélgettünk arról, a koronavírus-járvány közben hogyan zajlott a munka, emellett szóba került az újraindulás mikéntje is.

„Már február elején, a vancouveri párbajtőr-világkupaversenyen sejtettem, hogy nagy baj lehet, a kínaiak ugyanis végig maszkban voltak. Kicsivel kevesebb, mint egy hónappal később, a poreci utánpótlás Európa-bajnokság juniorviadala előtt pedig már a vívók maguk dönthették el, hogy vállalják-e a részvételt − ekkor kezdődött nagy ütemben terjedni a koronavírus Olaszországban. A budapesti Grand Prix-erőpróbán három külföldi kapta el a fertőzést, így a komplett hazai csapatot tesztelték − mindahány negatív lett. Nem sokkal később bejelentették a veszélyhelyzetet, ezzel egy időben március 13-án zajlott az utolsó, szervezett edzés a klubban” − emlékezik vissza a Vasas párbajtőredzője, Halla Péter.

Halla Péterék hétfőn kezdhetik meg a szervezett edzéseket Forrás: vasassc.hu
Halla Péterék hétfőn kezdhetik meg a szervezett edzéseket Forrás: vasassc.hu
A mester elmondta, ezt követően csak a felnőttválogatottak és azok a juniorok látogathatták a Kovács Pál Vívócsarnokot, akik kvalifikálták magukat a fertőzés miatt szintén elhalasztott, Salt Lake City-i utánpótlás-világbajnokságra. Közülük is persze csak az, aki igényelte: „Több olyan válogatott sportoló is akadt, aki nem vállalta a részvételt. Természetesen szabályozott körülmények mellett dolgoztunk: egyszerre csak egy vívóval foglalkoztam, összesen hat emberrel. Nem a fejlődés volt a legfőbb feladatunk, a hangsúlyt a szinten tartásra helyeztem. Heti két tréningről beszélünk: kedden és csütörtökön, minden versenyzőre egy óra jutott.” Május 4-étől léptek hatályba a sportrendezvényekkel és edzésekkel kapcsolatos intézkedések: a kormányrendelet értelmében sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között Magyarország egész területén megtartható, illetve megengedett a sportegyesületek által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel. A Vasas vívószakosztályában hosszas szervezői munka után jövő hétfőn, május 25-én indulhat újra az élet: „Párbajtőrben százhuszonhat fiatal jelezte, hogy részt venne a tréningeken − kardban is hasonlóan nagy az érdeklődés. Tízfős csoportokra osztjuk a társaságot, a szülőknek nyilatkozatot kell kitölteniük. Kikötés, hogy a gyerekek tünetmentesek legyenek, mint ahogyan az is, hogy érkezéskor lázat mérünk. Az öltözőket nem használhatják, a szülők nem léphetnek a csarnokba. Ügyelnünk kell rá, hogy a csoportok ne találkozzanak egymással − a távozóknak a vészkijáratot kell használniuk. Ami minket, edzőket illet: ismét tesztet csináltak rajtunk, amelynek negatívnak kell lennie.” A mester arról is beszámolt, hogy a karanténidőszakban természetesen azok a versenyzők is végeztek otthoni erőnléti feladatokat, akiknek nem volt lehetőségük a személyes edzésre. Emellett kiemelte, átértékelte a nyugdíjas éveit, miután ráébredt, mennyire nem bír otthon ülni, miközben hiányzik neki a vívás. A nemzetközi szövetség egyébként nemrégiben tette közzé hivatalos Facebook-oldalán, az angol felirattal ellátott rövidfilmet a Vasasról, amelyben Halla vezette körbe a stábot a Kovács Pál Vívóteremben: További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.