UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-05-25 17:22

Vívás: Szemes Gergő júliusban nagyon nem szeretne versenyezni

A tőrvívásban február végén kadét Európa-bajnoki címet szerző, 17 éves Szemes Gergővel beszélgettünk az edzések újraindulásának mikéntjéről és az állapotáról.

Legutóbb március végén kerestük meg a tőrvívásban egy hónappal azelőtt kadét Európa-bajnoki címet szerző Szemes Gergőt − a koronavírus-járvány miatt a közeljövő összes utánpótlás-világeseményének eltörlése, -halasztása miatt. A 17 éves versenyző akkor meglehetősen optimistán állt az újrakezdéshez:

Szemes Gergő (balról) a poreci utánpótlás Európa-bajnokságon Forrás: EFC
Szemes Gergő (balról) a poreci utánpótlás Európa-bajnokságon Forrás: EFC
„Egyelőre jól bírom a bezártságot, az online oktatás különösen tetszik, bár kicsit furcsa, hogy senkivel nem találkozom. Bízom abban, hogy három hét alatt elmúlik a vészhelyzet, azután gőzerővel készülök az elmaradt vb-re, amelyet a − tervek szerint − június végéig pótolnak.” Tulajdonképpen nem lőtt nagyon mellé: a kormány kijárási tilalmát enyhítő intézkedései hivatalosan május 4-től léptek életbe − edzéseket és nézők nélküli sportrendezvényeket ekkortól lehet tartani. Az ifjú klubjában, a Ferencvárosban mégsem indulhatott egyből újra a munka: Gergő múlt hétfőn lépett először pástra. „Felsorakoztak a kérdőjelek a május eleji rendeleteket követően . Eleinte úgy volt, hogy a korosztályos válogatottakkal − tízfős csoportokban − készülhetünk, ez azonban e hónap legvégéig várat magára. Az FTC-ben sem kezdhettünk el rögtön dolgozni, végül ott nyitottak meg előbb a kapuk. Egyébként pozitívan csalódtam magamban: sokkal jobban bírtam az erőnléti edzéseket, mint ahogyan azt vártam. Igaz, a hét végére olyan izomlázam lett, hogy megmozdulni sem bírtam... Ami a vívást illeti: egyszer volt rá lehetőségem, a lábaim nehezen vették fel a ritmust, de egy-két hét múlva ez biztosan rendben lesz” − meséli a fiatal. Szemes a nyitóhéten négyszer utazott a fővárosba, a folytatásban viszont ezt a számot háromra redukálja: „Kunszentmiklóson élek, alapesteben három órám megy el az ingázással. Mivel a távoktatás jelenleg is zajlik, jó minőségű internetre van szükségem, a vonaton pedig gyakran megszakad a kapcsolat. Emiatt találtuk ki, hogy a suli végéig elég hetente háromszor járnom − persze a fizikai edzést közben folytatom itthon. Nem tudom elképzelni, hogy ezen a nyáron rendeznek versenyt. Hogy őszinte legyek: nem is nagyon szeretném, mert júliusban olyan vívóruhában küzdeni, mintha kezeslábas lenne rajtam − hihetetlenül meleg. Az áprilisban elhalasztott, Salt Lake City-i utánpótlás-világbajnokságot viszont remélem, ősszel bepótolják!” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.