UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-05-30 16:22

Atlétika: Klekner Hanga újabb rekordokat állítana fel

A fedett pályás magyar bajnok rúdugrónő, a 20 éves Klekner Hanga idén egészen addig bizakodott a felnőtt Eb-szereplésében, míg azt el nem törölték – immáron új kihívások motiválják.

Ha csak annyit írunk, hogy jól kezdte az évet a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola 20 éves rúdugrónője, Klekner Hanga, akkor igen visszafogottan fogalmazunk. A fiatal atlétanőnek már a téli felkészülés során is akadtak figyelemreméltó eredményei, a 430 centiméteres egyéni csúcsát azonban a lehető legjobbkor, a februári fedett pályás felnőtt országos bajnokságon érte el, ezzel aranyérmet szerezve.

Klekner Hanga a kényszerszünet nagy részében Debrecenben készült Fotó: Matey István/HAON
Klekner Hanga a kényszerszünet nagy részében Debrecenben készült Fotó: Matey István/HAON
Úgy tűnik, ha éppen nem hátráltatja betegség vagy sérülés (mint a tavalyi évkezdetkor), akkor látványosan fejlődik, és folyamatosan képes a kiemelkedő ugrásokra. Ezt a produkciót a felnőtt Európa-bajnokságot elnézve joggal tekinthette biztatónak, hiszen a párizsi kontinensviadalra 445 cm volt a kvalifikációs szint, azonban a koronavírus-járvány miatt ez a cél a világeseménnyel karöltve lett törölve. Hanga két hete már újra edzőjével, Szabó Dezsővel készül az MTK Lantos Mihály Sporttelepén, de a kényszerszünet kezdetén hazaköltözött Debrecenbe, ahol korábbi trénere, Géczi Gergő irányította a munkáját a Gyulai István Atlétikai Stadionban. „Amikor elkezdtem edzeni Debrecenben, csupán az hátráltatott kicsit, hogy egyedül voltam, ez pedig nem túl motiváló szituáció. Szerencsére a pályát, bár kisebb megszakításokkal, de végig tudtuk használni. Előbb alapvető dolgokat csináltunk, később sikerült felmenni a fővárosba a rudakért, onnantól kezdve lehetett technikázni is. Az Eb törlése kezdetben elszomorított, mert igen nagy lehetőségként gondoltam rá. Ez lett volna a következő lépcsőfok a pályafutásomban, de nincs befolyásunk a történtekre, tovább kell lépni, és új célokat keresni.” Aki pedig keres, az talál. „A felnőtt országos csúcs 455 centiméter. Szeretném megdönteni. Ez ott lebeg minden közelebbi cél mögött is. Persze, addig még sok lépést kell megtennem, de most ebben találtam meg a motivációt.” A magyar női csúcsot Molnár Krisztina lassan 14 éve tartja, de Hangától sem idegenek a rekordok: a juniorok között fedett pályán 412, szabadtéren 415 centis ugrásánál nem volt még jobb Magyarországon. Az U23-as csúcs „bent” Szemerédi Eszter nevéhez fűződik, ő 1998-ban szárnyalta túl a 433 centit, míg kint Donáth Katalin 20 éve bemutatott 430 centis teljesítménye a plafon. Ez ugye februárban Hangának sikerült fedett pályán, az U23-as rekordról csak annyit jegyez meg magabiztosan: „Az meglesz! Legalábbis nagyon remélem!” Viszont ahol van trón, ott rendszerint a bitorló is feltűnik. A pécsi PSN Zrt. 16 éves versenyzője, Garamvölgyi Petra év elején felült, vagy mondjuk úgy, fellendült az ifjúsági korosztály csúcsára, fedett pályán 410 centiméteres magasságban állította meg a szünet.
Klekner Hanga a magyar női rekordot célozta meg Fotó: Matey István/HAON
Klekner Hanga a magyar női rekordot célozta meg Fotó: Matey István/HAON
„Az ember, ha tart egy csúcsot, akkor azt nyilván félti is. Azonban korántsem fog el rossz érzés, ha valaki azt megdönti. A juniorcsúcs valószínűleg már nem fűződik sokáig a nevemhez, de örülök, ha megdöntik, mert az azt mutatja, fejlődik a magyar női rúdugrás, és ez szuper dolog. Én csak annyit tudok tenni, hogy újakat állítok fel.” Ha idén pedig már nem is lehet nagyot alakítani világversenyen, a jelenlegi állás szerint jövőre minden pótolható lesz. Például az U23-as Európa-bajnokságon, amelyen a debreceni sportolónő utolsó utánpótlásévében szerepelhet. „A tavalyi U23-as Eb után fogalmazódott meg bennem és Dezsőben, hogy a következőn minimum a döntő a cél. Ott pedig a lehető legtöbbet kell kihozzam magamból. Szeretnék szépen búcsúzni a korosztályos évektől. Persze, addig még sokat lehet előrelépni, rengeteg múlik majd azon, mennyire tudom stabilizálni a teljesítményem.” Jövőre persze nem csak U23-as atlétikai Eb-re kerül sor, hanem fő eseményként szerepel a naptárban az egy évvel elhalasztott tokiói olimpia is. Hogy dédelgethet-e Hanga már most ötkarikás álmokat? Arról csak annyit mondunk, hogy a szint 470 centiméter. A többit az olvasóink fantáziájára bízzuk. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.