UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2020-05-30 18:02

„Egyik sportág sincs felkészülve arra, hogy kivegyék alóla a szőnyeget” – Bardóczy Gábor

„Nem lesz összeomlás a magyar sport finanszírozási rendszerében” – mondta Bardóczy Gábor, a Magyar Kézilabda Szövetség TAO-igazgatója a Hogyan tovább, magyar sport? elnevezésű online konferencián, majd hozzátette, a koronavírus-járvány miatti leállás több szempontból is bizonytalan helyzetet szült, amire időben fel kell készülnünk.

Számtalan aspektusból lehet elemezni a koronavírus-járványból való „felébredést”, a sportélet újraindulását, mint ahogy ezt meg is tették az Utanpotlassport.hu szerkesztősége által kezdeményezett Hogyan tovább, magyar sport? elnevezésű online konferencia előadói. A virtuális eseményen Bardóczy Gábor, a Magyar Kézilabda Szövetség TAO-igazgatója is felszólalt: megerősítette Dénes Ferenc sportközgazdász azon véleményét, miszerint nem várható összeomlás a jelenlegi finanszírozási rendszerben. „Mindenki azt kérdezi, lesz-e az idén tao, meg lehet-e valósítani a programjainkat? Én nem abban látom a kockázatot, hogy az idén nem lesz feltöltve a sportágakra a rendelkezésre álló keretösszeg. Ugyanis a vállalkozásoknak a tavalyi év nagyon jól sikerült, ami feltételezi azt, hogy fel lesznek töltve a keretek. Sőt, én inkább azt mondom, hogy a keretösszeg mértéke lehet, hogy kevesebb lesz, mint amekkora igény érkezik majd a feltöltésre. Ami reális veszély, az inkább jövőre tetőzhet – már amennyiben lesz ilyen egyáltalán –, hiszen a kedvezőtlenebb 2020-as eredmény után kell majd a társasági adókat bevallani, a felajánlásokat megtenni. Ráadásul az Európai Bizottság jelenlegi jóváhagyó nyilatkozata éppen a 2022-es évig szól.”

Bardóczy Gábor az online konferencián
Bardóczy Gábor az online konferencián
Hozzátette, a TAO-rendszer bevezetése óta folyamatos előrelépés jellemezte a hat látványcsapatsportágat, az eddig elért eredményeket nem szabad csak úgy elengedni. „Fenn kellene tartani azokat a sikereket, amelyeket elértünk: azt a gyereklétszámot, azt a közönségnövekedést, azt a szabadidősportban tapasztalt növekedést, amely az elmúlt időszakban – köszönhetően a tao-támogatásoknak – megjelent. Illetve régóta szeretnénk megoldást találni a területi esélyegyenlőtlenségek kérdésére. A kis egyesületek, amelyekben nincs akkora gazdasági potenciál, nem tudnak olyan kapcsolati hálókat építeni, amelyekkel programjaikat meg tudnák valósítani.” A TAO-igazgató úgy gondolja, a jelenlegi kihívások nem állítják legyőzhetetlen akadályok elé a magyar sportot, és az infrastrukturális háttér után eljött az ideje a szakmai kérdésekkel foglalkozni. „Az elsődleges szempont, amit el kell dönteni, hogy újabb ciklusra bejelentésre kerül-e ez a finanszírozási konstrukció az Európai Bizottságnál. Azt azért tudni kell, hogy az amatőr sportszervezetek és az utánpótlás tekintetében a kormány máshogy is dönthet, ott nincs szükség bizottsági jóváhagyásra, a hivatásos sportszervezetek esetében azonban szükség van rá. Azt gondolom, egyik sportág sincs felkészülve arra, hogy kihúzzák alóla a szőnyeget, mindegyik nagyon sokat tett azért, hogy megvalósítsa a céljait és fejlessze a sportágát, de hát onnan indultunk el 2011-ben, hogy nem volt felszerelés, nem volt hova lemenni sportolni. Most már azonban a szertárak tele vannak, a létesítmények a legtöbb sportágban adottak, tehát el lehet kezdeni a szakmai problémákkal foglalkozni.”