UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-05-30 08:58

Úszás: bajba került az utánpótlás egyik fellegvára, az Egri Úszó Klub

Az edzők március óta nem kaptak fizetést, az uszoda pedig jelenleg is zárva tárt; így áll a helyzet Egerben, ahol az ország egyik legsikeresebb úszóműhelye működik. A vezetőedzőt, Kovács Ottót kérdeztük.

„Most minden összejött” – kezdte Kovács Ottó, az Egri Úszó Klub elnöke és vezetőedzője, amikor arról kérdeztük, mi a helyzet a koronavírus-járvány után a hazai utánpótlás-nevelés egyik fellegvárának számító egyesülettel. Miért kerültek nehéz helyzetbe? „Nagy bizonytalanságban vagyunk, körülbelül óráról órára változik a helyzet – mondta a többek között Holló Balázs és Békési Eszter felkészülését irányító tréner. –  Kettős problémával küzdünk: az egyik, hogy nagyjából három hete írtam egy levelet a polgármester úrnak, hatvan szülő aláírásával, hogy mikor tudjuk elkezdeni az edzéseket, mikor nyitják az uszodát, arra azóta sem kaptunk választ. A másik kérdésünk pedig, hogy anyagilag mikor támogat minket az önkormányzat, ami immár öt hónapja nem történt meg. Illetve március végén kaptunk egymillió forintot, de az csupán a befizetési kötelezettségeinkre volt elegendő.”

Kovács Ottó és egyik legsikeresebb tanítványa, Békési Eszter Forrás: MÚSZ
Kovács Ottó és egyik legsikeresebb tanítványa, Békési Eszter Forrás: MÚSZ
A klub edzői viszont három hónapja nem kaptak fizetést, az edzések pedig március óta szünetelnek. Kovács elmondta, az év első hónapjaiban már évek óta nehézséget jelent számukra a forráshiány, de ilyen mértékű problémával még nem találkoztak. Ráadásul nemrégiben azt a hírt kapták, hogy az idén a tavalyi költségkeret felével gazdálkodhatnak. Majd ha megjön. „Jelenleg száz-százhúsz gyereket foglalkoztunk, ennyien nem tudnak edzésre jönni. Igaz, az utóbbi évben csökkent a bázisunk, mert az anyagilag sokkal jobb helyzetben lévő vízilabdával nem tudunk versenyezni, de ez így is szép szám. Mégis az országban gyakorlatilag minden uszodát kinyitottak, csak az egrit nem. Tehát mindenki edz már, csak mi nem. Úgy számolunk, hogy június nyolcadikán már tudunk normális edzést tartani, de már most többektől hallottuk, nincs kedvük tovább csinálni, ezért biztosan lesz létszámveszteségünk is.” Az elmúlt években egyébként sorra halmozta a sikereket a Heves megyei egyesület. 2017-ben megnyerte az egyesületi pontversenyt, tavaly az ifjúsági országos bajnokság legeredményesebb szakosztálya volt, Egerben pedig Holló Balázst, illetve Békési Esztert választották az év sportolójának, míg Kovács Ottót az év edzőjének. Jelenleg mégis komoly gondokkal küzdenek, és még az olimpiára készülő versenyzők edzéslehetősége sem tökéletesen biztosított. „A szövetség jóvoltából a két A szintes versenyzőnk Balatonfűzfőn készülhetett az elmúlt hetekben, de mivel jöttek az enyhítések, joggal gondolták úgy, hogy innentől a klubok biztosítani tudják az edzéslehetőséget. De nálunk nem így történt, most valószínűleg számukra is tíznapos kihagyás következik, tehát mindent lehet elölről kezdeni. A többiekről meg nem is beszélve, akik több mint két hónapot hagytak ki, ez nagy lemaradást jelent.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.