UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-05-31 13:57

Úszás: Zombori Gábor megtanult együtt élni a junior vb-arannyal

A kényszerpihenő után már több, mint egy hónapja edzésbe állt a Budafóka SE 17 éves junior-világbajnok úszója, Zombori Gábor, akinek minden nap eszébe jut az augusztusi siker, de most már sokkal inkább a tokiói álmaira koncentrál.

Április végén megírtuk, hogy az utánpótlás úszóválogatott első számú versenyzője nagyjából egy hónap után visszatért az uszodába, most pedig a budafoki Hajos Alfréd Tanuszodában látogattuk meg a 400 méteres gyorsúszás junior-világbajnokát. – Több, mint egy hónapja, hogy újra edzésbe álltál. Hogy érzed most magadat? – Nehéz kérdés, mert még nincs új versenynaptár, nem tudjuk, mikor lesz a következő verseny, mikor tartják meg az országos bajnokságokat. Ezért edzőmmel úgy gondolkodtunk, hogy tartunk még egy másfélhetes pihenőt június végén, utána viszont nem lesz megállás.

Zombori Gábornak minden nap eszébe jut a világbajnoki arany Fotó: Mura László
Zombori Gábornak minden nap eszébe jut a világbajnoki arany Fotó: Mura László

Miben nehéz egy hosszabb szünet után edzésbe állni, visszanyerni a formát?

– Maximum háromhetes pihenőnk szokott lenni a szezon végén, ez most annál is több volt, de a visszatérés szempontjából sok minden nem változott. Az elején arra kellett figyelni, hogy ne fulladjak bele a vízbe, de idővel azért visszajött minden. – Augusztusban lesz egy éve, hogy junior-világbajnokságot nyertél, a váltósikereket nem számítva a magyar úszósport történetében harmadikként. Hogyan csillog most az akkori arany? – Mindenképpen nagyon szép emlék, már eltelt jó pár hónap, felfogtam, mi történt és vele élek. Minden nap gondolok rá, előfordul, hogy naponta többször is, meg azért mindig sokan gratulálnak akár a közösségi médiában, ezek mind-mind jólesnek. – Évekig hátúszóként ismertünk, aztán mégis négyszáz gyorson robbantottál nagyot. Most akkor melyik? – Még egyik sem. Tizenhét éves vagyok, sokat alakulhat még az úszásom, nem szeretnék kizárni semmit. A közelmúlt alapján persze, a gyorsot mondanám, azt élvezem, szeretem is úszni, meg úgy tűnik, elég jól is megy. De azért jó lenne, ha valami még bejönne mellé. – Az idén szinte biztos résztvevője lettél volna a tokiói olimpiának. Mennyire sajnáltad, hogy évet még várni kell a bemutatkozásra? – Természetesen sajnáltam, de a saját szempontomból akad azért pozitív oldala is a történéseknek. Az ellenfeleim már erősen a harminchoz közelednek, én pedig csak tizenhét vagyok, ők ebben az egy évben már valószínűleg nem fognak, míg én remélhetőleg igen. Viszont újra meg kell majd úszni az A szintet, legalább kétszer kell csúcsformába kerülni, ami nem lesz egyszerű. A cél, hogy majd 3:45-tel kezdődő időt hozzak össze négyszázon, ezért fogok küzdeni a következő időszakban. A szintén az Utanpotlassport.hu szerkesztősége által készített Jövünk! magazin stábja így örökítette meg Zombori augusztusi vb-címét: További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.