UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2020-06-02 16:25

Jégkorong: Horváth András szerint hatalmas lehetőség az U20-as válogatottnak a divízió I/A

„Stabilan az elithez tartozó ellenfelekkel nézhetünk szembe, a fiúknak pedig kiváló esély, hogy megmutassák magukat” – mondta Horváth András az U20-as jégkorong-válogatott újdonsült vezetőedzője.

Májusban az U20-as válogatott éléről leköszönt Vas Márton helyére egy másik szapporói hőst neveztek ki Horváth András személyében. A korábbi kiváló hátvéd az elmúlt években rendre a korosztályos válogatottak mellett dolgozott, decemberben pedig az I/A csoportban vezetheti a tavaly feljutott – akkor még másodedzőként dolgozott az új tréner – junioregyüttest. „Nagyon-nagyon boldoggá tett a felkérés, hiszen világ életemben jól éreztem magam a válogatottban – mondta Horváth, az U20-as hokiválogatott újdonsült szövetségi kapitánya. – A játékos-pályafutásom elején sokkal komplexebb szolgáltatást kaptunk a nemzeti együttesben, mint a klubokban. Előtörtek a régi emlékek, jó, pozitív érzések kavarogtak bennem.”

Horváth András decemberben az I/A csoportban kormányozhatja a juniorválogatottat Forrás: MJSZ
Horváth András decemberben az I/A csoportban kormányozhatja a juniorválogatottat Forrás: MJSZ
Az utánpótlás-válogatottak közül a juniorgárda áll a legközelebb a felnőttmezőnyhöz. Ezért Horváth az átmenet segítését tartja az egyik legfontosabb feladatának. „A fő prioritás az lesz, hogy elkezdjük őket a felnőtt hokira nevelni, és mindenféle eszközt biztosítsunk ehhez. Ide tartozik az életforma, a táplálkozás és a jégen kívüli edzés. Vagyis az elsőszámú cél, hogy folyamatosan a profi gondolkodásmódra ösztönözzük őket. Fontos, hogy milyen irányba indulnak el ebben a korban a srácok, rengeteg anatómiai fejlődési lehetőség áll előttük, és azok, akik ebben az időszakban belerakják a megfelelő minőségi munkát, nagyot léphetnek előre, komoly játékosokká válhatnak.” Az új trénert örömmel tölti el, hogy sok hazai játékosban rejlik nagy potenciál, a lehetőségeiket pedig csak tovább bővítheti a decemberi világbajnokság. „Nagyon jó kihívás elé nézünk, azon a szinten mérettetjük meg magunkat, amely a felnőttek között A csoportot jelentene. Stabilan az elithez tartozó ellenfelekkel nézhetünk szembe, a fiúknak pedig kiváló esély, hogy megmutassák magukat, hiszen ezen a szinten már számos játékos-megfigyelő követi az eseményeket, így még több magyar fiatal juthat el nívós ligákba. Ami a konkrét eredményt illeti, meg kell próbálnunk kihozni a maximumot, a korábban nem sikerült bennmaradás lehet a reális cél.” További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.