UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2020-06-04 13:09

Tenisz: eljött a koncepcióváltás ideje a Vasas akadémiáján

A Vasas teniszszakosztályának júniustól kinevezett vezetője, Bocskay József reálisan finanszírozható működési modell kialakításával kezdené munkáját a Körmöczy Zsuzsa Akadémián.

Júniustól az eddig vezetőedzőként tevékenykedő Bocskay József lett a Vasas teniszszakosztályának vezetője, a feladata pedig egy fenntartható, egymásra épülő, és szakmailag is vonzó modell kialakítása a Vasas Körmöczy Zsuzsa Teniszakadémián – számol be a vasassc.hu, amelynek erről nyilatkozott a már hosszú évek óta a Folyondár utcában oktató, korábban Szávay Ágnest is edző szakember.

Eljött a koncepcióváltás ideje a Vasas akadémiáján Forrás: vasassc.hu
Eljött a koncepcióváltás ideje a Vasas akadémiáján Forrás: vasassc.hu
„Hosszú évek óta minden támogatást megkaptunk az anyaegyesülettől, ami egy idő után kontraproduktívvá vált, kicsit mindannyian elkényelmesedtünk, így vitathatatlanul szükség volt a koncepcióváltásra. Az elsődleges felelősségem mostantól az lesz, hogy a Vasas SC-től kapott központi támogatás és költségvetési keretek mellett egy reálisan finanszírozható működési modellt alakítsak ki a szakosztálynál. A struktúrában nem tervezünk komoly változásokat. A piramis alján továbbra is a tanfolyami tenisz lesz, amely az elsődleges bevételforrás a szakosztály számára. Jelenleg nagyjából száz fővel működik ez a részleg, és én már nagyon boldog lennék, ha a százharminc-százötven főt elérnénk a következő egy évben. Ha ez megvalósul, akkor nagyon stabilan fog tudni működni a műhelyünk.” Bocskay szerint ez az a részleg, ahol elsősorban a sportolás élménye számít, és ebből a szempontból kulcsfontosságú a szülőkkel való kommunikáció. „Már rögtön a legelején érdemes tisztázni, mi az alapvető cél, hogy minden fél tisztán lásson, és mi is ennek mentén nyújtsunk szolgáltatást. Elsőként azt kell eldönteni, hogy versenyezni szeretne-e a gyerek, vagy inkább jó társaságban lenni és mozogni délutánonként. Persze, van átjárás a tanfolyami teniszből a versenyteniszbe, ha valakiről kiderül, hogy komoly tehetség, és vállalja a pluszmunkát, vannak ambíció, akkor komolyabbra fordulhat a dolog.” Ha pedig komolyabbra fordul, akkor jó esély van arra, hogy kiemelkedő játékosok kerüljenek ki a Vasas Körmöczy Akadémiáról. „Itt ugye utánpótlás-versenysportról beszélünk, és jelenleg 2005 és 2009 között született teniszezőink vannak, akikkel személyre szabottan foglalkozunk, így egy korosztályban maximum négy sportolót tudunk kiszolgálni. Nagy öröm, hogy a 2005-ös fiúknál Sávay Zalán, Mészáros Patrik és Hornung Gábor személyében a magyar mezőny három legjobb teniszezője immár a Vasas sportolója, de kiemelendő még a 2006-os Dankó Vanessza és a 2009-es Nemcsek Gréta is. Az ő esetükben a folyamatos fejlődés és előrelépés a célunk, ennek érdekében tevékenykedik például erőnléti edzőként a szakosztálynál hosszú évek óta Kiss Dániel, korábbi olimpikon gátfutó, aki Hosszú Katinka felkészülését is segíti. A teniszműhelyünk olyan szolgáltatást is fog nyújtani, ami lehetőséget ad arra, hogy bizonyos időszakokra nem vasasos versenyzők csatlakozzanak a saját edzőjükkel a mi edzéseinkhez, a csomagnak megfelelő díj ellenében. Ez mindenkinek előnyös, hiszen a vasasos és a vendégjátékosok lehetőségei is bővülnek az edzőpartnerek terén, az idősebbeknél pedig lehetőség nyílhat később arra is, hogy közösen tudjanak utazni nemzetközi versenyekre. A tenisz ugyanis hiába egyéni sport, ettől függetlenül azért könnyebb csapatban boldogulni.” További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon