UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2020-06-05 20:00

„Elvárom, hogy több fiatal több játékpercet kapjon” – Székely Norbert

„Kicsit délebbre, ahol a gazdaság nem ennyire erős, nemcsak be akarják, hanem be is kell rakniuk a csapatba a fiatal helyi játékosokat” – mondta Székely Norbert, a női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya az utánpótláskorúak első osztályú lehetőségeiről.

Nemrégiben megnéztük, hogy a koronavírus-járvány miatt idő előtt véget ért évadban, kik voltak a leghatékonyabb fiatalok a felnőttkosarasok élvonalbeli bajnokságában azok közül, akik 1999 vagy azután születtek és legalább öt mérkőzésen pályára léptek az első osztályban. Utóbbi kritériumnak a női mezőnyben 48 játékos felelt meg. A legtöbb fiatalt a Vasas Akadémia női együttese foglalkoztatta: összesen nyolcan szerepeltek minimum ötször a legmagasabb hazai osztályban. A leghatékonyabb kosaras mégsem a pasaréti nevelőműhelyből került ki: az NKE-FCSM Csata hátvédje, Lelik Réka (1999) érte el a legmagasabb, 18-as VAL-értéket, miután 21 mérkőzésen 32.5 perc-, 14.6 pont-, 3.2 lepattanó- és 4.9 gólpasszátlagot teljesített.

Székely Norbert több fiatalt látna az NB I-ben Forrás: FIBA
Székely Norbert több fiatalt látna az NB I-ben Forrás: FIBA
Pénteken többek között a női NB I fejlődéséről és a fiatalok lehetőségeiről is szót ejtett az NSO-nak Székely Norbert, a női válogatott szövetségi kapitánya. „Remélem, az utánpótlás jó állapotban bekkeli ki a nehéz időszakot, sőt, előre is tudja mozdítani a sportágunkat – mondta a szövetség utánpótlás szakmai koordinátorának posztját is betöltő szakember. – Ha a színvonal nem is fog emelkedni, azt elvárom magunktól, a női kosárlabdától, hogy több fiatal több játékpercet kapjon. A színvonal kicsit visszaeshet, ugyanakkor minden más tekintetben, leginkább a magyarok szerepeltetésében, előrelépésre számítok. Aki jól sáfárkodik az értékeivel, lehet, hogy előre fog lépni, ebben nagyon hiszek – a gazdasági oldal ugyanakkor nem a szakmám, ahhoz nem értek. Jelentős problémák is adódhatnak, de ennek is próbálom a pozitív oldalát nézni: kicsit délebbre, ahol a gazdaság nem ennyire erős, nemcsak be akarják, hanem be is kell rakniuk a csapatba a fiatal helyi játékosokat – itt az idő Magyarországon is így cselekedni!” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.