UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-06-06 08:50

Egerszegi már a nyaralást várta, aztán minden idők legfiatalabb olimpiai bajnok úszója lett

Noha az idén nyárra tervezett tokiói olimpiát a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották, úgy gondoltuk, segédkezünk abban, hogy addig is fenntartsuk az ötkarikás játékok páratlan hangulatát. Ennek okán indítottuk el sorozatunkat: felidézzük az olimpiák összes pillanatát, amelyben magyar sportoló tizenévesen állhatott dobogóra. A héten minden idők legfiatalabb magyar bajnoka, Egerszegi Krisztina ’88-as aranyérmére emlékezünk.

A magyar sport legemlékezetesebb olimpián elért sikereiről emlékeztünk meg sorozatunkban az elmúlt hetekben. Sok-sok felejthetetlen győzelem után most jöjjön talán az, amelyikkel igazából kezdeni kellett volna a felsorolást és a legelevenebben él a szurkolókban: Egerszegi Krisztián szöuli sikere 200 méteres hátúszásban.

Egerszegi Krisztina révén harminchat év utána lett női olimpiai bajnoka a magyar úszósportnak Fotó: Németh Ferenc/MTI
Egerszegi Krisztina révén harminchat év utána lett női olimpiai bajnoka a magyar úszósportnak Fotó: Németh Ferenc/MTI
1988-ban tizennégy évesen az utazó csapat legfiatalabb tagjaként az első érmét megnyerte néhány nappal korábban 100 m háton az NDK-beli Kristin Otto mögött. De a még nagyobb dobás a dél-koreai játékok utolsó napján következett kétszázon. A döntőben az utolsó ötven méterre fordulva már egyértelműen vezetett, s végül 2:09.29-es idejével magabiztosan győzött Kathrin Zimmermann és Cornelia Sirch előtt. Ezzel az 1952 és Helsinki után újra olimpiai bajnok úszónőt ünnepelhetett Magyarország, nem mellesleg ő lett a sportág történetének legfiatalabb aranyérmese. „Így visszagondolva, hamarabb lettem olimpiai bajnok, minthogy kimondhattam volna: olimpiai bajnok szeretnék lenni – mondta visszaemlékezve Egerszegi. – Tizennégy éves gyerek voltam, úgy kezeltem a stresszt, ahogy egy tizennégy éves gyerektől elvárható: arra gondoltam, hogy jön a kétszáz hát döntője, ez az utolsó verseny, utána pedig mehetek végre nyaralni, mert nekem a nyaralás teljesen kimaradt, nem tudtunk rá időpontot találni.” A nyaralás után persze még visszatért a medencébe, majd három barcelonai és egy atlantai elsősége után ötszörös olimpiai bajnokként vonulhatott vissza. Íme, videón a ’88-as siker, a nemrégiben Szepesi-díjjal kitüntetett sportriporter, Török László legendás közvetítésével: További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.