UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-06-06 16:03

Nem volt előjele Tóth Bendegúz tragédiájának – mondja a birkózóválogatott orvosa

„A sportolóknál bekövetkezett, Bendegúzéhoz hasonló tragédiák esetében általánosságban akár öt-hat oka is lehet a halálnak” – nyilatkozta honlapunknak dr. Bakanek György, a birkózóválogatott orvosa a csütörtökön 22 évesen elhunyt U23-as Eb-ezüstérmes Tóth Bendegúz kapcsán.

Amint arról korábban beszámoltunk, az ESMTK 22 éves felnőttválogatott versenyzője, Tóth Bendegúz csütörtökön szabadtéri edzés közben lett rosszul. Birkózótársai a helyszínen elkezdték szakszerűen újraéleszteni, ezt folytatták a kiérkező mentőegységek, majd a Honvédkórházba szállították, ahol hiába küzdöttek összesen mintegy másfél órán át az életéért, már nem tudták megmenteni.

A birkózóválogatott orvosa szerint nem volt előjele Tóth Bendegúz tragédiájának
A birkózóválogatott orvosa szerint nem volt előjele Tóth Bendegúz tragédiájának
Az esetet követően megkérdeztük a birkózóválogatott orvosát, dr. Bakanek Györgyöt, hogy lehet-e már valamit tudni a halál okairól.  „Egyelőre nem tudunk semmit, hétfőn lesz hivatalos az orvos által végzett boncolási eredmény, addig csak találgathatunk. A sportolóknál bekövetkezett, Bendegúzéhoz hasonló tragédiák esetében általánosságban akár öt-hat oka is lehet a halálnak. A találgatásokba azonban nem szeretnék belemenni. Az biztos, hogy a sportorvosi vizsgálatokon megfelelt, semmi előjele nem volt a történteknek.” Úgy tudjuk, a sportolón korábban három koronavírustesztet végeztek, amelyek közül az első pozitív, a másik kettő negatív eredményt mutatott. Információink szerint, halálát követően újabb mintát vettek tőle, amely szintén negatív lett. Bendegúz tragédiája érthetően megrázta az egész sportágat. A szabadfogású válogatott szövetségi kapitánya, Dvorák László is megtörten nyilatkozott portálunknak: „Képtelen vagyok szavakkal kifejezni, mit jelent elveszíteni Bendegúzt. Emberileg és a sportban egyaránt példát statuált mindenki előtt. Mindig csak szuperlatívuszokban tudtunk róla beszélni, ő volt a magyar szabadfogású birkózás egyik legnagyobb reménysége, ő volt az az ember, akire lehetett építeni. Mély fájdalmat érzek.” Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.