UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2020-06-06 18:44

Öttusa: Erdős Rita és Gáll András is nyeregben érezheti magát

A Trion SC két fiatal öttusázója, az U19-es Európa-bajnok Erdős Rita, és az U17-es Eb-bronzérmes Gáll András számára is a Tövesmajor lovarda nyújt kiváló felkészülési körülményeket a versenyszünetben.

Ha valakik a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetben is nyeregben érezhették magukat, azok a Trion SC öttusázói. Az U19-es Európa-bajnok Erdős Rita, és az U17-es Eb-bronzérmes Gáll András mondhatni, egy pillanatra sem állt le az elmúlt hetekben: a gyömrői Tövesmajor lovardában minden feltétel adott volt számukra a felkészüléshez – mint ahogy ma is az.

A Trion SC versenyzői számára nem volt pihenés az elmúlt hónapokban Fotó: Kovács Tamás és UIPM
A Trion SC versenyzői számára nem volt pihenés az elmúlt hónapokban Fotó: Kovács Tamás és UIPM
Bár úszni sokáig nem volt lehetőségük, hétvégente vívómester járt hozzájuk, a kombinált számot pedig hatállásos lőtéren gyakorolhatták a lovas akadálypálya mellett. Az év eleji formájára egyik versenyzőnek sem lehetett panasza. A 17 éves Erdős U24-es országos bajnokságot nyert, a 16 esztendős Gáll fedett pályás ifjúsági bajnoki címet szerzett 3000 méteren az atlétikai ob-n, továbbá a felnőtt országos öttusabajnokság helyett rendezett felmérőn kombizott egy világviszonylatban is kiemelkedő 10:27-es időeredményt. „Elégedett lehetek az évkezdettel – mondja András. – Az atlétikai országos bajnokságon elért eredmény valamelyest meglepett, mert nem nagyon szoktam bízni magamban. Ezért is fordul elő, hogy általában túlszárnyalom az elvárásaim. A szünetben lövészetben és futásban is új alapozás kezdődött, a lovaglással nemrégen kezdtem el komolyabban foglalkozni, igyekszem behozni a lemaradásom. A motivációm mindvégig töretlen maradt, bár még öttusában nem látjuk, mikor lesz a következő verseny, atlétikában augusztusban már rendeznek országos bajnokságot. A következő években ugyanúgy ott szeretnék állni a korosztályos világversenyek dobogóján, mint tavaly, a 2024-es olimpián tapasztalatgyűjtés végett kívánok indulni, 2028-ason pedig már az esélyesek között akarok szerepelni.”
Ritáék az elmúlt napokban már a medencébe is visszatérhettek Fotó: Buza Virág
Ritáék az elmúlt napokban már a medencébe is visszatérhettek Fotó: Buza Virág
„Jó formában ért a szünet – kezdi beszámolóját Rita az elmúlt hónapokról. – Az U24-es ob volt az egyetlen versenyem, utána már nem tudtam bizonyítani. Most is élvezem, amit csinálok, minden edzés örömmel tölt el a lovardában. Többet tudtam lovagolni, mint szoktam, és ez kifejezetten jó hatással volt rám. A tavalyi Eb-győzelmem nagy löketet adott a folytatáshoz, és persze, ebben a nehezebb időszakban is segített a motivációm fenntartásában, de tisztában vagyok vele, hogy az is csak egy eredmény volt. Ez még nem biztosíték arra, hogy a következő versenyeken is jól szerepelek. Ezért edzem kitartóan és várom, hogy minél hamarabb újra kipróbálhassuk magunkat. Persze, minden sportolónak az olimpia a célja, nekem is megvannak a saját vágyaim, de hogy pontosan mi az, egyelőre megtartom magamnak.” A Tövesmajor lovardát 2006 óta működteti Czink György. A Trion SC lovasedzője jól kiképzett lovak segítségével irányítja a fiatalok munkáját. A versenyeken sorsolják a lovakat, így a sportolóknak többféle „partnerrel” is tudniuk kell együttműködni. A szakember szerint nagymértékben hozzájárul az eredményességhez a megfelelő alkalmazkodó képesség. Úgy látja, ez mindkét versenyzőnek szerepel a repertoárjában.
Gáll András egyik legnagyobb erőssége a futással kombinált lövészet Forrás: UIPM
Gáll András egyik legnagyobb erőssége a futással kombinált lövészet Forrás: UIPM
„Rita hetente minimum háromszor lóra tud ülni, és mindezt nagyon éretten teszi – vélekedik Czink György. – Ez az egyik legerősebb versenyszáma. Elengedhetetlen, hogy valaki elég bátor legyen. Ő az. Emellett kiváló a ritmusérzéke, jó helyről ugratja el a lovakat, igazán felkészült versenyző. Andris is rendszeresen lovagol már, a fejlődése folyamatos. Úgy érzékelem, pár hónap alatt megszerette a lovakat. Azon dolgozunk, hogy ebben is olyan sikeres legyen, mint a fizikai számokban.” A Trion SC vezetőedzője, Burcsa Szabolcs is nagy potenciált lát a versenyzőiben, ám rendszerint kihangsúlyozza, a siker kulcsa csakis a munka lehet. „A szünetben sem álltunk le. Amikor elkezdődik a versenyidőszak, legyen az bármikor, mi készen fogunk állni. A mottónk az is lehet: az eredmény csak hozadék. Nincsenek külön kitűzött céljaink, de mint a munka mellékterméke, az eredmény érkezik. Rita hozzáállása példaértékű. A lovaglása kiemelkedő és a kombinált számban is egyre jobb lesz. Minden edzésen maximálisan odateszi magát. De ugyanez elmondható Andrásról is, akinél nehéz tartani a gyeplőt. Minden héten versenyezne. A fizikai állapota fantasztikus. Az öttusában nehéz jósolgatni és kimondani az olimpia szót, de örülök, hogy a gyerekeinknek ilyen a hozzáállása. Így tudják elérni azt, amit akarnak.” További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.