UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2020-06-09 14:21

Jégkorong: „A minőséget áldozzuk a mennyiség oltárán” – Majoross Gergely

„Fájó, hogy igazán magas szinten szereplő játékosból kevés van” – mondja a MAC-Újbuda jégkorongcsapatának tavasszal leköszönt vezetőedzője, Majoross Gergely, aki augusztusig a klub utánpótlásában dolgozik, utána pedig meglátja, mit hoz a jövő.

A hazai jégkorongsportban évekig meghatározó, az elmúlt két esztendőben a szlovák Extraligában szereplő MAC-Újbuda együttesét irányította 2015 óta Majoross Gergely. A korábbi válogatott játékos, szapporói hős a szezon végeztével elköszönt a megszűnő extraligás gárdától, a hazai élvonalban induló MAC-HKB csapatot pedig egykori csapattársa, Kangyal Balázs irányítja. Így Majoross augusztusig mindenképpen a klub utánpótlásában dolgozik. – Az elmúlt öt évben a MAC felnőttegyüttesét irányította, sok fiatal, saját nevelésű játékos fordult meg a csapatban. Hogy értékeli ezt a részét a munkának? – Úgy gondolom, a konkurenciához képest jó arányt, illetve létszámot tudunk felmutatni, ugyanakkor látszik az is, hogy még jobb munkát kell végeznünk a klubban. Közvetlenül az akadémiáról nagy ugrást jelentett a szlovák Extraliga, az átmenetben jó lett volna, ha el tudunk indítani egy farmcsapatot a hazai ligában, de ez különböző okok miatt soha nem valósult meg. Most meg, amikor végre összejött, extraligás csapatunk nincsen. – Felnőttedzőként hogyan látta: mennyire árasztották el a tehetségek a hazai csapatokat az elmúlt években? – Kétségkívül látszik, hogy nőtt a létszám és a 1995 és 2000 között született játékosok közül sokan játszanak a hazai élvonalban, és viszonylag jó játékerőt képviselnek. Fájó viszont, hogy igazán magas szinten játszókból kevés van.

Majoross Gergely szerint látható a fejlődés az utánpótlás-nevelésben, de lehetne jobban is csinálni Forrás: ujbuda.hu
Majoross Gergely szerint látható a fejlődés az utánpótlás-nevelésben, de lehetne jobban is csinálni Forrás: ujbuda.hu
Mi lehet ennek az oka? – Úgy érzem, hogy a mennyiség oltárán áldozzuk a minőséget. Van egy massza, amelyben sok a hasonló képességű játékos, és csak ha véletlenül akad egy-két kiugró tehetség, az jut messzire, abból lehet Stipsicz, Erdély, Terbócs. Lehetne ezt jobban is csinálni. – Decemberben feljutott a legjobb tizenhat csapat közé a juniorválogatott. Az a siker mennyit jelenthet? – Nem arról van szó, hogy nem fejlődünk, folyamatosan javulnak a lehetőségek az utánpótlássportban, aminek látszik is a hatása. Ennek jele az U20-as válogatott feljutása, bízom benne, hogy meg is tud ragadni a csapat az I/A osztályban. De van ebben még több. A korosztályos válogatottak esetében azért is nehéz a helyzet, mert a kisebb országok, kisebb merítési lehetőséggel csupán két-legfeljebb három évjáratból tudnak válogatni. Ilyenkor nehezebb elfedni a különbségeket, mint a felnőttek között. – Milyen feladatkörei lesznek a MAC utánpótlásában? – Augusztusig biztosan az akadémián fogok dolgozni. A most felszabadult időmben a célom, hogy növeljük a hatékonyságot. Rendszerszintű kérdéseken szeretnénk finomítani, illetve a most is jól dolgozó edzői stábok munkáját még hatékonyabbá tenni. A jövőt illetően most is van több lehetőségem, de nem biztos, hogy lesz olyan ajánlat, amely miatt elhagynám az akadémiát. Meglátjuk. További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.