UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-06-09 20:23

Párbajtőrvívás: Plásztán Attila pozitívan csalódott a junior lányokban

„Rengeteget fejlődtek fizikálisan: a hárításaikban és a támadásaikban érzem az erőt, a gyorsaságot. A technikájukon kell csiszolgatni, pontosítani, a finom koordinációjuk ugyanis elkezdett leépülni” − mondja a leány junior párbajtőrvívó-válogatott mestere, Plásztán Attila az edzések újrakezdése után.

Hazudnánk, ha azt írnánk, rossz formában volt a leány junior párbajtőrvívó-válogatott a koronavírus-járvány okozta kényszerpihenő előtt. A fiatalok március elején parádéztak a poreci utánpótlás Európa-bajnokságon: Büki Lili ezüst-, Muhari Eszter bronzérmes lett egyéniben, Borsody Emmával és Kardos Edinával pedig úgy állhattak csapatban a dobogó harmadik fokára, hogy az elődöntőben csupán egy tussal maradtak alul az oroszokkal szemben. A hidegzuhannyal felérő hír, miszerint elhalasztják az április elejére tervezett Salt Lake City-i utánpótlás-világbajnokságot két héttel később érkezett.

A lányok öröme a poreci Eb-bronz megszerzésének pillanatában Forrás: EFC
A lányok öröme a poreci Eb-bronz megszerzésének pillanatában Forrás: EFC
„Mindenki nagyon nehéz időszakon ment keresztül. A lányok bombaformában voltak, hárman jutottak nyolc közé az Eb-n, közülük ketten érmet szereztek. Nem sokkal később, a budapesti Grand Prix-versenyen Lili és Eszter is remekelt. Mindahányan nagyon elkeseredtek a vb elhalasztása miatt, ahogyan én is. Ráadásul továbbra sincs információ az erőpróbával kapcsolatban, a nemzetközi szövetség a Fair play szellemében jár el, tehát megvárja, amíg az összes ország versenyzője felkészül. Mi persze abban bízunk, hogy bepótolják a megméretést, megérdemelnék a lányok” − nyilatkozik a válogatott vezetőedzője, Plásztán Attila. „Ősszel már rendezünk hazai erőpróbákat, az elmaradt viadalokat bepótoljuk. Előbb azonban jó lenne ismerni a nemzetközi versenynaptárat − természetesen ehhez igazítanánk a felkészülést. A lányok egyébként nem lustálkodtak a karanténidőszakban: habár jó tanulók, tovább javítottak a jegyeiken, becsületesen odatették magukat az iskolában is.” A válogatottedzéseknek múlt hét csütörtökön állhattak neki Plásztánék. Júniusban végig dolgoznak heti egy alkalommal, mindeközben a jövő héten ötnapos összetartó edzőtáborban vesznek részt Tatán. Júliusban már pihenhetnek, mindenki teljes szabadságot kap. „Jelenleg nincsenek versenyformában, de az látszik, hogy nem ülték végig az utóbbi heteket. Ilyen hosszú kihagyás még nyáron sem szokott lenni. Mindent összevetve pozitívan csalódtam bennük, mert rengeteget fejlődtek fizikálisan: a hárításaikban és a támadásaikban érzem az erőt, a gyorsaságot. Ez a része rendben van. A technikájukon kell csiszolgatni, pontosítani, a finom koordinációjuk ugyanis elkezdett leépülni. Ezt néhány hét alatt rendbe lehet hozni, nem lesz gond azzal, hogy őszre ismét ütőképesek legyenek.” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.