UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2020-06-09 16:31

Vízilabda: Petőváry Luca nyáron még segítene csapatának, aztán irány Amerika!

A III. kerületi TVE 19 éves juniorválogatott vízilabdázója, Petőváry Luca a következő szezonban már az Arizonai Egyetem csapatát erősíti.

A következő évadtól az Egyesült Államokban folytatja tanulmányait és az Arizona State University első osztályú női vízilabdacsapatát erősíti a juniorválogatott Petőváry Luca. A 19. születésnapját az elmúlt napokban ünneplő játékos számára nem lesz idegen a tengerentúli közeg, 2018 októberétől hét hónapon keresztül tanulta a nyelvet és pólózott Kanadában. Az előző szezont a Lukács Dénes irányította III. kerületi TVE-ben töltő vízilabdázó a felnőttcsapatnak hamar húzóemberévé vált, az újonc gárda a koronavírus-járvány miatt idő előtt véget ért pontvadászatban a hatodik helyen állt a lefújáskor.

Petőváry Luca (fehérben) Amerikában folytatja Forrás: waterpolo.hu
Petőváry Luca (fehérben) Amerikában folytatja Forrás: waterpolo.hu
Azt pedig nem túlzás kijelenteni, hogy az ifiegyüttest a hátán vitte a játékos. A bajnokságban kilencedik helyen ragadt csapat 182 góljából 85 az ő nevéhez fűződik, ezzel toronymagasan vezette a góllövőlistát, de mint ahogyan hivatalosan bajnokot, gólkirálynői címet sem hirdetnek a csonka évadban. Tavaly az is volt a kanadai ifibajnokságban. Na, meg jövőre is lehet az USA-ban. „A korosztályos világeseményeken több egyetemtől is megkerestek, éltem a lehetősséggel, Kanadába már ennek előkészítéseként mentem ki. Az Arizonai Egyetemre vízilabdás ösztöndíjjal érkezem augusztusban, és business managementet fogok tanulni, mert tizenkét éves korom óta az a célom, hogy egyszer szállodaigazgató legyek. A nyaralásaink alatt tetszett meg ez a foglalkozás. A klubban nem fogom egyedül érezni magam, a tavaly óta már kint játszó Kékesi Bori és Kiss Eszter Lara is csapattársam lesz. A bajnokságban erősnek számító együttesről van szó, az ott is hamar lezárult idényben a hatodik helyen álltak.” Persze, a III. kerület se bánta volna, ha Luca még egy ideig a csapatot erősíti, de a klub nem áll a játékos fejlődésének útjába.
Petőváry Luca (fehérben) nem teljesen szakad el a III. kerületi csapattól Forrás: waterpolo.hu
Petőváry Luca (fehérben) nem teljesen szakad el a III. kerületi csapattól Forrás: waterpolo.hu
„Dénes jól fogadta, és mondta, mint edző mindenképp az szeretné, hogy maradjak, de mint külső szemlélő, támogatja a döntésem. Azért megjegyezte, a következő szezonban is nevez az ob I-be, hogy ha bármi történik, és év közben hazajövök, akkor tudjak játszani. Ha Magyarországon maradok, biztos, hogy nem igazolok el. Rengeteget fejlődtem az itt töltött idő alatt. Hiányérzetem csak annyi akad, hogy kicsit hullámzó volt a teljesítményem a felnőttcsapatban. Volt, amikor nagyon elkaptam a fonalat, és megesett, hogy nem ment annyira a játék. Kötelességemnek hiszem, hogy meccsenként két-három gólt lőjek, és ha ez nem jön össze, akkor csalódott leszek. Ennek ellenére úgy gondolom, amit elvártak tőlem, azt hoztam. A bajnokság lezárását csak azért sajnálom, mert szerintem még többet is hozzá tudtam volna tenni az egészhez. Az ifibajnokság az más. Nem volt valami erős a csapatunk, igazából a taktikánk is az volt, hogy ami labdát szerzünk, azt adjuk nekem, én meg majd kezdek vele valamit. Azt, hogy szabadkezet kaptam, megpróbáltam százszázalékosan kihasználni, így gyakorlásnak kiváló időszak volt. A gólkirálynői cím miatt nem vagyok elkeseredve. A statisztikák alapján nem valószínű, hogy bárki megelőzött volna a listán, ezért magamban úgy könyvelem el, én lettem az első, és ez nekem bőven elég.” Luca hozzátette, elsősorban most abban bízik, megállja a helyét a tengerentúlon, és biztos benne, hogy fejlődése töretlen marad. A juniorválogatottal még képlékeny a programja. Eredetileg nyáron rendezték volna a 2001-es korosztály Európa-bajnokságát, de egyelőre még az sem biztos, hogy az esemény lebonyolításra kerül. A felnőttválogatottságról pedig úgy fogalmaz: „Az még olyan messzinek tűnik! Így, hogy egy évvel tolódott az olimpia, nem tudom, mire lehet számítani, de remélem, hogy Birge (Bíró Attila, a női válogatott szövetségi kapitánya – a szerk.) figyelemmel kíséri az amerikai bajnokságot. Ez biztosan így lesz, hiszen van rá példa, hogy onnan is be lehet kerülni.” Addig azonban még sok víz lefolyik a III. kerületi TVE uszodájának elvezető csatornáin. Lukács Dénes csapata négyhetes erőnléti felkészülés után június másodikán megkezdte a medencés edzéseket. Természetesen, Petőváry Luca is az egyesülettel készül, és a tervek szerint a július végén kezdődő Magyar-kupa első meccsein még segíteni szeretne együttesének. Aztán kirepül. További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.