UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-06-13 17:46

Atlétika: fogócskának indult, de már az Eb-szintet üldözi Palkovits István

Az immáron a 3000 méteres akadályfutásra koncentráló Palkovits István június elején Szerbiában mutatta meg, hogy a szünet alatt nem sokat veszített formájából. A KARC 19 éves hosszútávfutója idén tovább faragna egyéni csúcsaiból.

Egyéni csúccsal tért vissza a kényszerszünetből a Kecskeméti Atlétika és Rögbi Club (KARC) 19 éves hosszútávfutója, Palkovits István. A tavaly 5000 méteren junior Eb-negyedik versenyző a szerbiai Novi Pazarban 3 km-en állt rajthoz június első hétvégéjén, és 8:07.14 percre kozmetikázta legjobb idejét a távon. Győzni azonban így sem tudott, a versenyt a hazaiak 21 éves kiválósága, a 3 km korábbi ifjúsági Európa-bajnoka, Elzan Bibics nyerte.

A dobogóhoz alig egy másodperc hiányzott a tavalyi U20-as Eb-n Palkovitsnak Forrás: MASZ
A dobogóhoz alig egy másodperc hiányzott a tavalyi U20-as Eb-n Palkovitsnak Forrás: MASZ
„Mondhatjuk, Bibics a saját városában versenyzett, ettől függetlenül úgy tűnt, hogy még erősebb nálam. Mindenkinek jó felkészülési verseny volt, Szemerei Levente is részt vett rajta, ő két kilométerig volt nyúl, aztán kiállt. Az egyéni csúcsomnak örültem, de ennél jobbat szerettem volna futni. Jó erőben álltam rajthoz, de miután három hónapig nem volt versenyem, a hozzáállásomból hiányzott valami. Szerintem kissé megszeppenve indultam el, és tőlem szokatlan módon stresszeltem is. Ezt a kimaradás okozhatta, de kellett ez a futás, hogy túllendüljek a kis hullámvölgyön. Júliusban már lesznek itthon is versenyek, szóval nincs idő ilyenekkel szórakozni. Ötezer és ezerötszáz méteren is szeretnék egyéni rekordot javítani, de nem titok, hogy elsősorban a háromezer méter akadályra készülök.” Németh Gyula tanítványa olyannyira arra készült, hogy az idei fő attrakcióját ebben a versenyszámban tervezte, mégpedig a koronavírus-járvány miatt a 2019-es naptárból törölt párizsi felnőtt Európa-bajnokságon. A kontinensviadalra 8:45.00 perc volt a szint, a fiatal atlétának ezzel szemben még semmilyen hivatalos eredménye nincs ebben a számban, bár a 3 ezer méteres teljesítményéből történő kalkuláció reálisnak mutatta a részvételét. „Sosem volt elvetve a gondolat, hogy áttérek az akadályra. A döntés mellett persze az is szólt, hogy a hosszútávot uraló afrikai nemzetek futóival a nagyobb technikai felkészültséget igénylő számokban könnyebb felvenni a versenyt. A kezdet mindenesetre érdekes történethez nyúlik vissza. A hosszútávfutók edzőtáborában szórakozásképpen fogócskázni kezdtünk, és Gyula bácsi meglátta, hogyan ugrálom át menekülés közben a másfél méter magas csöveket. Lelki szemei előtt egyből megjelent a kép, hogy ugyanezt csinálom az akadályok felett. Úgy látta, jó ritmusérzékem van hozzá. Igaza lett, mert a napokban futottam egy kilométereket akadályokkal, vizesárokkal és a visszajelzése alapján nagyon szépen ment. Év eleje óta készültem erre a számra, még januárban kezdtem el gátazni, aztán amikor kirobbant a járvány, már tudtam, hogy ez nem lesz ugrálós év, ahogyan terveztem. Attól függetlenül, hogy elmarad a felnőtt Eb, meg szeretném futni a szintet. Júliusban az is kiderül, milyen lesz az első szereplésem háromezer akadályon.” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.