UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2020-06-14 12:33

Kajak-kenu: A fiatal fiúk megtépték az idősebbek bajszát

Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány szombaton háromszor 2000 méteres időre evezést vezényelt az ifiknek, és a legjobb serdülőknek egyesben. Fiú kenuban az alig 16 éves versenyző, a szegedi Molnár Csanád, fiú kajakban pedig az első éves ifi, a Pro Rektreatione kajakosa, Kövesdi Patrik lett a legjobb a Velencei-tavon. A lányok között az esélyesek győztek mindkét szakágban.

„A fiúk között a fiatalok megtépték az idősebbek bajszát − kezdte az utánpótláskorúak szövetségi kapitánya, Makrai Csaba a kajakkenusport.hu-nak. − Fiú kajakban az első éves ifi, Kövesdi Patrik volt a leggyorsabb, aki még nincs 17 éves, ennek ellenére már három hete az 5000 méteres felmérésen is jól szerepelt. A győztes legjobb ideje 7.49 perc lett. Ennél is meglepőbb, hogy klubtársa, az alig 15 éves Kovács Bendegúz (7.53) − aki egy hete megnyerte a 10 kilométeres serdülő felmérést −, a harmadik legjobb időt evezte. Az utolsó éves ifjúsági versenyzők közül Majoros Mátyás a második (7.49 – gyengébb második legjobb idővel), Keresztes Kristóf (7.56) a negyedik, a tavalyi világbajnokságon négyesben ezüstérmet szerző Tamási Zsombor (8.00) pedig hatodik lett.”

Rendessy Eszter nagyon magabiztos volt Forrás: kajakkenusport.hu
Rendessy Eszter nagyon magabiztos volt Forrás: kajakkenusport.hu
Hasonló volt a helyzet a fiú kenusok között is: a 16 esztendős Molnár Csanád (9.05) volt a leggyorsabb, a 18 éves Pálla Balázs (9.22), és a 17 éves Rumi Gergő (9.22 – gyengébb második legjobb idővel) előtt. „A kenusok gyorsaságát hagyományosan a női kajakosokhoz mérjük, sajnos ennek alapján látszik, hogy a fiúk ebben a szakágban le vannak maradva, de a mezőnyből betegség miatt hiányzott a korosztály jelenlegi legjobbja, Vass Zoltán” – tette hozzá a kapitány. A kenus Molnár Csanád 9.05-öt, a leggyorsabb női kajakos, az UTE versenyzője Rendessy Eszter pedig 8.17-et repesztett a 2000 méteres pályán. Mögötte a papírformának megfelelően a KSI SE klasszisa, Kőhalmi Emese (8.23) második, Szellák Szabina (8.31) pedig harmadik lett. A leány kajakosok teljesítménye mellett a kenus hölgyekkel is elégedett volt Makrai. A mezőnyből hárman kilógtak felfelé, a győztes a PACS-PACS versenyzője, Gönczöl Laura lett, akinek legjobb ideje 10.08, de őt szorosan követte a két újpesti, Horányi Dóra (10.12) és Seres Fanni (10.15) is. A napos, szélcsendes nyári időben a versenyzők fél óránként mentek 2000 métert egyenesben, forduló nélkül időre, vagyis közben szinte kiszállni sem maradt idejük. Az utolsó pálya végén a szövetség orvosi csapata azt vizsgálta, hogyan lehet a leghatékonyabban csökkenteni a szervezetben maradt tejsav koncentrációját az extrém terhelés után. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.